Trump: USA nemôžu robiť svetového policajta

Ak chce (ruský prezident) Putin zasiahnuť a zničiť Islamský štát, tak to stopercentne podporujem a zároveň nechápem, ako môže byť niekto proti, vyhlásil Donald Trump, republikánsky kandidát na post prezidenta USA, vo štvrtej debate uchádzačov o nomináciu do boja o Biely dom.

12.11.2015 12:17
Donald Trump Foto: ,
Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump.
debata (43)

Ďalší z republikánskych kandidátov, senátor z Floridy Marco Rubio, ale na Putina udrel priamo: „Nikdy som sa s Vladimirom Putinom nestretol, ale viem o ňom dosť, aby som ho mohol nazvať gangstrom,“ cituje politika agentúra Reuters.

Aj keď väčšina médií akcentovala utečenecký problém, hlavne miliardár s charakteristickou „prehadzovačkou“ sa minimálne rovnako venoval práve zahraničnej politike Washingtonu.

Podľa Trumpa v Bielom dome presne nevedia, kto je vlastne súčasťou sýrskej opozície napriek tomu, že ju podporujú. „Nepáči sa mi (sýrsky prezident) Asad, ale neviem, kto sú tí ľudia, ako sa budú správať a čo majú v pláne. Môžu byť ešte oveľa horší ako Asad,“ povedal Trump v prítomnosti mainstreamových kandidátov ako Jeb Bush, Marco Rubio a John Kasich počas diskusie v Milwaukee.

„Pozrite sa na Líbyu a Irak, aký je tam bordel po tom, čo nás to tam stálo dva bilióny dolárov,“ pripomenul republikán. V súvislosti s vývojom na Ukrajine vyjadril presvedčenie, že problém musia vyriešiť európske štáty a nie USA. Spomenul konkrétne Nemecko ako hospodárskeho giganta. V tejto súvislosti si položil otázku, vraj „prečo to musíme robiť my“? Zdôraznil, že je za bezpečnosť Ukrajiny, ale zároveň pripomenul, že „má susedné štáty, ktoré nič nerobia“.

„Musíme zmúdrieť. Nemôžeme byť svetovým policajtom. Máme dlh 19 biliónov dolárov. Naša krajina sa rúti do pekla, infraštruktúra sa rozpadá. Musíme investovať financie do našej krajiny,“ apeloval Trump.

Debata, ktorej ďalšie kolo sa uskutoční až v polovici decembra, sa preto týkala aj ekonomických tém. Napríklad zdvihnutia minimálnej mzdy. Na rozdiel od demokratov, republikáni vystupujú ostro proti tomu. Podľa nich by bol takýto krok prekážkou v raste počtu pracovných miest.

„Keď zdvihnete minimálnu mzdu, ľudia budú drahší ako stroje,“ povedal floridský senátor Marco Rubio. Trump mu pritakal s tým, že ani podľa neho nie je možné minimálnu mzdu zvýšiť. „Nemôžeme to urobiť, ak chceme zostať vo svete konkurencieschop­ní,“ povedal Trump.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump