Americké letectvo zaútočilo na Džihádistu Johna

Americké letectvo podniklo nálet v Sýrii, pri ktorom mal byť zasiahnutý terorista známy ako Džihádista John z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

13.11.2015 08:57 , aktualizované: 13:41
Mohammed Emwazi Foto:
Mohammed Emwazi, známy ako "džihádista John".
debata (57)

Tento maskovaný militant vystupoval vo videu zachytávajúcom usmrtenie dvoch amerických novinárov v auguste 2014, ako aj v ďalších snímkach s vraždami rukojemníkov IS, napísala v piatok agentúra AP.

Hovorca Pentagónu Peter Cook potvrdil, že štvrtkový letecký útok v sýrskom meste Rakka zasiahol Džihádistu Johna, ktorého v minulosti identifikovali ako 27-ročného Mohammeda Emwaziho z Londýna. To, či tento extrémista pri nálete zahynul, nie je dosiaľ známe, dodal Cook s tým, že výsledky operácie hodnotia.

Podľa stanice BBC, ktorá sa odvolala na nemenovaného vysokopostaveného odborníka, Brita „s veľkou pravdepodobnosťou“ zabili. Americký armádny zdroj stanici oznámil, že Emwaziho už nejaký čas sledovali. Stanica Fox News tvrdí, že Pentagon si je na 99 percent istý, že Emwazi je mŕtvy. Oficiálne ale americké ministerstvo obrany iba uviedlo, že „je presvedčené“ o úspechu útoku.

Zdroj ABC News útok opísal ako „bezchybnú“ akciu a „čistý zásah“, ktorý zlikvidoval Emwaziho bez toho aby ohrozil civilistov. Aktivisti z Rakka citovaní britskými novinami Independent oznámili, že auto s Emwazim zasiahli vo chvíli, keď prechádzalo okolo budovy islamského súdu.

Naposledy sa Džihádista John objavil na videozázname v januári. Video ho zachytávalo pri poprave japonského rukojemníka Kendžiho Gota. Okrem toho sa Džihádista John podieľal aj na vražde najmenej siedmich ďalších rukojemníkov v Sýrii vrátane dvoch Britov. Celosvetovo, ale smutne známym sa Džihádista John stal pred vyše rokom, keď zavraždil amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa.

Cameron: Bol to akt sebaobrany

Britský premiér David Cameron síce smrť Brita tiež ešte nepotvrdil, ale dnes povedal, že útok na Emwaziho, ktorého označil za jedného z najväčších vrahov organizácie Islamský štát (IS), bol aktom sebaobrany.

Británia vraj s USA tesne spolupracovala pri sledovaní Emwaziho a ak sa smrť Brita potvrdí, bude to podľa Camerona znamenať „zásah do srdca islamského štátu“. Stanica CNN vyvodzuje z vystúpenia britského premiéra, že americký nálet bol úspešný.

Cameron doslova povedal, že smrť Emwaziho zatiaľ istá nie je. Emwazi bol však podľa neho hrozbou pre celý svet. Premiér vymenoval rukojemníkov, ktorých IS pripravil o život, pričom mnohých z nich podľa Camerona zavraždil práve Emwazi. „Bol to čin sebaobrany a bola to správna vec,“ povedal k štvrtkovému útoku. „Všetkým, ktorí škodia Británii, nášmu národu alebo našim spojencom, to ukáže, že dosiahneme ďaleko, že máme nezdolné odhodlanie a že na svojich občanov nikdy nezabudneme,“ zdôraznil Cameron.

Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) oznámila, že pri nálete okrem „britského“ veliteľa prišli o život tiež traja „ďalší“ radikáli zo zahraničia. Mená nikoho z nich zatiaľ zdroj nepotvrdil. Podľa Ramiho Abdara Rahmána, ktorý informácie SOHR zverejňuje, „je v nemocnici v Rakke telo významného britského radikála“. „Všetky zdroje tvrdia, že je to džihádista John, ale ja osobne to nemôžem potvrdiť,“ povedal Rahmán.

Overiť jeho smrť nebude ľahké

Na overenie správy o úmrtí Džihádistu Johna bude najprv použité monitorovanie komunikácie medzi mobilnými telefónmi a vysielačkami v mieste, kde bol podľa zatiaľ nepotvrdených správ zabitý. IS miesto útoku v centre Rakky uzavrel a nikoho tam nepúšťa. Britský denník The Guardian upozorňuje na ťažkosti spojené s identifikáciou. Najpriamejší metóda – potvrdenie pomocou testov DNA – bude obtiažna, vzhľadom k nedostupnosti Rakky, ktorá je baštou IS.

Je možné, že smrť svojho mediálne známeho člena oznámi samotný IS, ale môže ju tiež poprieť. Platnosť oboch tvrdení potom bude nutné ešte overiť. Isté je zatiaľ to, že útok na automobil bol výsledkom dlhodobého sledovania, bol vykonaný bezpilotným lietadlom a podklady k nemu museli dodať zdroje z miesta.

Jeden z britských pilotov, ktorí pracujú s bezpilotnými strojmi, nedávno v rozhovore priblížil prípravu útokov na vysoko významné ciele. Nad vytipovaným objektom sa hliadkuje dlhé hodiny, niekedy aj týždne, aby sa zistila bežná prevádzka okolo miesta. Sleduje sa, či sa neobjavila nová autá alebo napríklad konvoj nákladných áut. Vodítkom je tiež situácia, keď miestni začnú používať iné cesty ako zvyčajne. Môže to znamenať, že sa vyhýbajú niektorej ceste, na ktorej bojovníci umiestnili výbušninu.

The Guardian pripomína, že keď v roku 2011 americké komando zabilo v Pakistane vodcu al-Kájdy Usámu bin Ládina, jeho telo identifikovali pomocou DNA na americkej lodi.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Islamský štát #Džihádista John