V Donbase zomreli traja ľudia, povstalci sú v bojovej pohotovosti

Proruskí separatisti v povstaleckej časti Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny uviedli svoje sily do plnej bojovej pohotovosti. Informoval o tom ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk, podľa ktorého ide o reakciu na dezinformáciu šírenú medzi vzbúrencami o začatí ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl. V noci na piatok sa na Donbase strieľalo, o život prišiel jeden ukrajinský vojak, ďalší traja sa zranili. Dvoch civilistov podľa agentúry AFP zabil výbuch míny.

13.11.2015 10:12 , aktualizované: 14:35
debata (50)

Podľa Tymčuka fámy tvrdia, že ukrajinská armáda už na niekoľkých miestach prekročila rieku Severný Donec, ktorá predstavuje deliacu líniu medzi stranami, a že sa do pohybu dali kolóny vládnych tankov. „Tieto zvesti majú charakter oficiálnej informácie – všetky jednotky ‚Luhanskej ľudovej republiky‘ boli uvedené do plnej bojovej pohotovosti,“ napísal Tymčuk na Facebooku.

Správa odráža rastúce napätie v Donbase v poslednej dobe. Aj v piatok ráno sa obe strany navzájom obvinili z opätovného porušovania prímeria.

Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie uviedlo, že rebeli od štvrtkového večera nerešpektovali pokoj zbraní v 11 prípadoch. Z granátometov, mínometov a veľkorážových guľometov vraj pálili v okolí Donecka na mesto Krasnohorivku a na obce Opytne a Pisky.Naopak povstalci podľa ruskej agentúry TASS obvinili ukrajinskú armádu z niekoľkohodi­nového ostreľovania severného a západného predmestia Donecka. Od 21:00 do 01:30 miestneho času vraj vojaci vypálili okolo 50 mínometných granátov kalibru 82 a 120 milimetrov.

Bojový stret sa odohral v dedine Zajcev pri meste Artemivsk. Hovorca ukrajinskej armády Hryhorij Mazur podľa AFP uviedol, že počas prestrelky, ktorá trvala asi 40 minút, zahynul jeden vojak a druhý utrpel zranenia. Ďalší armádny hovorca Andrij Lysenko, ktorý predtým oznámil zabitie jedného vojaka a zranenie troch ďalších, nespresnil miesta ani okolnosti úmrtia a zranenia vojakov.

AFP s odvolaním na oznámenie ministerstva vnútra tiež informovala o smrti dvoch civilistov z mesta Mariinka, ktoré leží asi 27 kilometrov juhozápadne od Donecka a ktorá je v rukách vládnych jednotiek. Otec a syn vraj prišli o život, keď v blízkosti bojovej línie nabehli na mínu.

Na základe dohody dosiahnutej pri rokovaniach v bieloruskej metropole Minsk vstúpilo 1. septembra v Donbase do platnosti prímerie. V nasledujúcich dvoch mesiacoch paľba až na výnimočné incidenty postupne ustála a začal sa odsun ťažkých zbraní z bojových línií. Tento dohodami takisto predpokladaný bod ale zatiaľ dokončený nebol a od prelomu októbra a novembra je prípadov o porušovaní pokoji zbraní hlásených viac.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí separatisti