V Slovinsku a Srbsku sú ďalšie tisíce migrantov, Viedeň stavia plot

Rakúsko postaví krátky plot na svojich hraniciach so Slovinskom, aby usmernil migračný tok. Plot bude dlhý necelé štyri kilometre, na prípadné vztýčenie 25-kilometrového plotu sa Rakúsko začalo len pripravovať. Do Slovinska a Srbska prišli vo štvrtok ďalšie tisíce migrantov, informovali médiá v oboch krajinách.

13.11.2015 16:00
Európa, migranti, Johanna Miklová Foto: ,
Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová na tlačovej konferencii k výstavbe plotu vo Viedni.
debata (10)

Prúd utečencov mieriacich najmä zo Sýrie, Iraku a Afganistanu cez Balkán do Rakúska a Nemecka nepoľavuje. Slovinská agentúra STA informovala, že len vo štvrtok prišlo vlakmi z Chorvátska do obce Dobova 7 700 utečencov. Budovanie „dočasných pohraničných zábran“ na hraniciach s Chorvátskom, ktoré v stredu oznámil premiér Miro Cerar, preto na množstvo utečencov prichádzajúcich do krajiny nemá veľký vplyv.

Slovinská vláda však dala najavo, že plánované opatrenie nemá za cieľ uzavrieť hranice alebo zastaviť migrantov, ale usmerniť ich tok. Slovinci migrantov prevážajú na sever k hraniciam Rakúska, v ktorom vysídlenci buď žiadajú o azyl alebo cez ktoré chcú pokračovať ďalej do Nemecka či Švédska.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v piatok vo Viedni oznámila, že Rakúsko teraz postaví 3,7 kilometra dlhý plot pri hraničnom prechode Spielfeld. Ide o obyčajný plot bez ostnatého drôtu s výškou 2,2 metra a dokončený by mal byť v priebehu jedného alebo dvoch mesiacov.

Okrem toho sa v okolí Spielfeldu začali prípravy na postavenie pôvodne plánovaného 25 kilometrov dlhého plota. Ministerka uviedla, že na slovinskú žiadosť rakúska vláda zatiaľ od tohto zámeru ustúpila. Dlhší plot Viedeň postaví, ak sa bezpečnostné opatrenia Slovinska ukážu ako neúčinné. Potom by plot mohol byť postavený v priebehu 48 hodín, citovala ministerku agentúra APA.

Určitý pokles denného prírastku prichádzajúcich utečencov na 5-tisíc zaznamenali počas štvrtka srbské úrady na juhu krajiny v meste Preševo. Pokles však pričítajú skôr dôsledku generálneho štrajku v Grécku, než skutočnému zníženiu počtu prichádzajúcich migrantov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #plot #utečenci #migranti