Putin: Rusko nemá právo žiadať odchod sýrskeho prezidenta

Rusko nemá právo žiadať odchod sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pretože si ho zvolil sýrsky ľud, povedal ruský prezident Vladimir Putin. Asadov odchod žiada sýrska opozícia, niektoré arabské štáty a Západ. Občianska vojna v Sýrii trvá už štyri a pol roka a za tú dobu si vyžiadala zhruba štvrť milióna obetí.

13.11.2015 16:20
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (156)

„Zamyslime sa, nakoľko zákonné a etické by bolo naše správanie, keby sme pozvali do Moskvy hlavu spriateleného štátu a pri tom navrhli otázku jeho odchodu. Sýria je suverénnym štátom, Bašár Asad je prezidentom, ktorého zvolil ľud. Máme teda právo posudzovať s ním takéto otázky ? Samozrejme, že nie,“ povedal Putin agentúre Interfax.

„Iba tí, ktorí sa cítia byť výnimoční, si dovoľujú správať sa tak neobratne, vnucovať druhým svoju vôľu,“ povedal Putin v zjavnej narážke na Washington. Putin tiež kritizoval Západ a USA za neochotu koordinovať nálety v Sýrii a poskytovať spravodajské informácie.

Pokiaľ ide o prípravu „cestovnej mapy“ politického urovnania sýrskeho konfliktu, Putin sa domnieva, že to nie je úloha Ruska, ani ďalších veľmocí. Túto „cestovnú mapu“ by mali vypracovať a prijať sami Sýrčania.

Rusko sa od konca septembra vojensky angažuje po boku sýrskeho spojenca Asada, a to náletmi vojenských lietadiel. Podľa Moskvy ruské lietadlá bombardujú pozície „teroristov“, podľa Západu a sýrskej opozície sú však terčom ruských náletov Asadovi odporcovia.

Putin však v interview zdôraznil, že cieľom ruskej operácie v Sýrii „nie je podpora Asada, ale boj s medzinárodným terorizmom“. Moskvu podľa neho obviňujú z bombardovania „takzvanej umiernenej opozície, hoci nemajú žiadne dôkazy“.

Efektívnejší boj proti terorizmu si podľa ruského prezidenta vyžaduje spoločné pochopenie tohto pojmu v medzinárodnom spoločenstve a tiež spoločný zoznam extrémistických organizácií, ako už Rusko navrhlo počas viedenských rokovaní o riešení sýrskej krízy. Názov zoskupenia môže byť „nevinný“, ale podľa Putina je dôležité je to, aké metódy uplatňuje.

Ruské návrhy teraz presadzujú diplomati. Podľa Putina nejde o dogmu, ale o „pozvánku k vážnym rokovaniam“, na ktorých závisia „prípadné spoločné akcie proti Islamskému štátu a pri obnove Sýrie ako jednotného, ​​zvrchovaného štátu“. Nevyhnutným úlohou pre urovnanie konfliktov v Sýrii je tiež zaistenie bezpečnosti všetkým ľuďom, nezávisle na etnickom pôvode a viere. O svojej budúcnosti však môžu rozhodnúť len sami Sýrčania. „Touto logikou medzinárodného práva sme sa riadili, keď sme prijímali prezidenta Asada v Moskve,“ dodal.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #Bašár al-Asad