Putin varoval pred zmrazením konfliktu na východe Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval Kongres USA za rozhodnutie umožňujúce dodávky smrtiacich zbraní pre Ukrajinu. Zároveň obvinil Kyjev z neplnenia mierových dohôd z Minsku a zo "zmrazovania" konfliktu. Putin sa podľa Kremľa na summite G20 v Turecku stretne s britským premiérom Davidom Cameronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, schôdzka s Barackom Obamom vraj "nie je plánovaná".

13.11.2015 18:31
debata (61)

„V podmienkach, keď sú bojové operácie (na východe Ukrajiny) prerušené a k ostreľovaniu dochádza ojedinele, je nepochopiteľné, prečo americký Kongres prijíma rozhodnutia, umožňujúce dodávky smrtiacich zbraní pre Ukrajinu. Musíme sa pýtať, či tu nie je želanie znovu roznietiť vojnu a vyprovokovať boj,“ povedal ruský prezident agentúre Interfax.

Spojené štáty až doteraz na Ukrajinu dodávali len „nesmrtiace zbrane“, napríklad prístroje na nočné videnie či terénne vozidlá.

„Teraz, keď sa konečne podarilo dosiahnuť prímerie v regióne, je dôležité, aby znepriatelené strany začali hľadať styčné body a vydali sa k spoločnému menovateľovi. Je nevyhnutné, aby sa naučili jedna druhej načúvať. Na tom bude závisieť dosiahnutie kompromisných riešení,“ zdôraznil Putin . Miesto urovnania však podľa neho vinou Kyjeva pretrváva hrozba „zmrazenia konfliktu“.

„K tomu vedie politika Kyjeva, ktorý pokračuje v sprísňovaní blokády juhovýchodu (Ukrajiny), nepúšťa tam ani potraviny, ani peniaze, zlikvidoval tam bankový systém a zablokoval export,“ vyhlásil Putin.

Kyjev odmieta konať na najvyššej úrovni s vodcami proruských separatistov, ktorých označuje za teroristov a bábky Moskvy.

Putin sa nezmienil o kritike z Kyjeva, ktorý naopak obviňuje Rusko z neplnenia mierových dohôd, pokiaľ ide o stiahnutie zahraničných vojakov z Ukrajiny a nastolenie ukrajinskej kontroly nad celou hranicou s Ruskom.

Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla, kedy sa proruskí separatisti chopili zbraní a ovládli značnú časť Doneckej a Luhanskej oblasti, vyžiadal cez 8-tisíc mŕtvych. Od 1. septembra platí prímerie, v posledných dňoch sa však obe strany obviňujú z jeho porušovania.

Putinov poradca Jurij Ušakov novinárom potvrdil prezidentove chystané schôdzky s britským premiérom, nemeckou kancelárkou, saudským kráľom, tureckým prezidentom a s talianskym premiérom pri príležitosti summitu G20 v Turecku. Stretnutie s americkým prezidentom Barackom Obamom sa oficiálne nechystá, „avšak nemožno vylúčiť, že prezidenti spolu budú hovoriť v rámci programu summitu“, dodal poradca. S Merkelovou má Putin hovoriť o Ukrajine, s Cameronom o Sýrii.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Vladimir Putin #Ukrajina