Polícia identifikovala troch atentátnikov, po ďalšom pátra

Traja z atentátnikov, ktorí v piatok útočili v Paríži, boli Francúzi a dvaja z nich žili v Bruseli. Vyplýva to z posledných výsledkov vyšetrovania. Všetci traja atentátnici boli medzi siedmimi útočníkmi, ktorí pri akcii zomreli. Francúzski vyšetrovatelia už identifikovali troch samovražedných útočníkov. Jedným z nich je Omar Ismail Mostefai a ďalším je zatiaľ nemenovaný Francúz alebo Belgičan, ktorý rovnako ako Mostefai útočil v Bataclane. Medzitým vyhlásili pátranie po 26-ročnom Salahovi Abdeslamovi. Celkovo už polícia zatkla 14 podozrivých.

14.11.2015 09:45 , aktualizované: 15.11.2015 20:01
Francúzsko, Paríž, útok, Not afraid Foto: ,
Ľudia po celom svete sa zhromažďujú pred budovami francúzskych ambasád na podporu obetí, ktoré zahynuli pri piatkových teroristických útokoch v Paríži. Na transparentoch aj sociálnych sieťch sa objavujú heslá Not afraid, Je suis Paris alebo Pray for Paris.
debata (426)

Podľa belgických zdrojov bude útoky vyšetrovať spoločný francúzsko-belgický tím a francúzski vyšetrovatelia už dorazili do Bruselu. Jeden z útočníkov žil v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorá je považovaná za centrum náboženských extrémistov, ktorí sa pripájajú k radikálom v Sýrii. Vo Francúzsku zatiaľ zadržali 7 osôb, rovnako 7 zadržali v Belgicku.

Atentátnici údajne pri výbuchoch použili výbušniny prezývané „Satanova matka“, ktoré sú zložené z peroxidu acetónu.

Zadržali príbuzných francúzskeho útočníka

Dvadsaťdeväťročného Francúza Omara Ismaila Mostefaia identifikovali podľa prsta, ktorý bol nájdený v koncertnom stredisku Bataclan. Vo Francúzsku zadržali sedem osôb z jeho okolia. Medzi nimi sú jeho otec a brat a zatiaľ neidentifikovaná žena. Starší brat identifikovaného útočníka sa na políciu prihlásil dobrovoľne, rodina sa dištancuje ako od činu, ako aj od Mostefaia. Zo sobotňajšieho vyjadrenia parížskeho prokurátora možno vyvodiť, že Mostefai mal dlhodobo problémy so zákonom. V trestnom registri má osem záznamov z rokov 2004 až 2010, nikdy však nebol vo väzení.

Našli sa najmenej dve autá atentátnikov. Vo vozidle Seat Leon, ktorý bol nájdený na parížskom predmestí Montreuilu, boli tri automatické zbrane a plné i prázdne zásobníky. Ďalšie vozidlo Volkswagen Polo zostalo zaparkované pred sálou Bataclan.

Stopy vedú do Belgicka

Prvoradou úlohou polície zostáva identifikovať ostatných atentátnikov. Koľko ich bolo, nie je jasné. Polícia predpokladá, že útočili v troch skupinách a že jednej sa možno podarilo utiecť. Sleduje sa hlavne belgická stopa, pretože automobily boli zapožičané v Belgicku.

V aute z Montreuilu bola zrejme jedna útočiaca skupina, ktorá v piatok strieľala do klientov v kaviarňach a reštauráciách. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že táto skupina po útokoch vycestovala z Paríža. Opustený automobil tiež znamená, že atentátnici si zrejme auto vymenili a pokračovali v úteku, možno do Belgicka.

V Molenbeeku podľa starostky štvrti François Schepmansovej zadržali päť ľudí. Jeden z nich je bratom muža, ktorý vypožičal auto, ktoré atentátnici nechali pred Bataclanom. „Tento muž je známy, pretože sa snažil odísť do Sýrie. Polícia ho pozná aj v súvislosti s drogami a držaním zbraní a pátra po ňom,“ povedala starostka. V Belgicku sú vo väzbe ešte ďalšie dve osoby a sudca musí rozhodnúť, či bude väzba predĺžená.

Práve jeden z mužov zadržaných v Belgicku je podľa AFP, ktorá sa odvoláva na zdroje blízke vyšetrovaniu, bratom druhého identifikovaného samovražedného útočníka z Bataclanu. Tento muž bol medzitým prepustený. Belgicko podľa AFP vydalo medzinárodný zatykač na ďalšieho z troch bratov, ktorý pravdepodobne útočili v Paríži. Ide o 26-ročného Salaha Abdeslama, ktorý sa narodil v Bruseli. Úrady varovali, že by mohol byť nebezpečný a vyzvali občanov, aby sa ho nesnažili zadržať vlastnými silami. Vyšetrovatelia predtým vyslovili predpoklad, že tento muž je buď na úteku, alebo prišiel pri atentátoch o život, podobne ako ďalší jeho brat – Ibrahim, ktorého totožnosť zverejnili v nedeľu podvečer.

Polícia sa domnieva, že Salah Abdeslam v požičovni prenajal auto, ktorým sa pred parížsky klub Bataclan dopravila skupina útočníkov. Tí potom vo vypredanom klube dve hodiny počas rukojemníckej drámy terorizovali divákov koncertu. O život tam prišlo 89 ľudí. Tretí z bratov zostáva v rukách belgickej polície, informovali francúzske a belgické médiá, ktoré popreli správy, že bol prepustený na slobodu.

Našli sýrsky a egyptský pas

Na štadióne Stade de France sa našiel v blízkosti tela jedného z atentátnikov sýrsky pas. Americká stanica CBS News tvrdí, že bol asi falošný, pretože jeho číslo nezodpovedalo číslam dokumentov vydávaných v Sýrii a nezodpovedala ani fotografia. Podľa informácií z Grécka sa atentátnik zo štadióna zaregistroval medzi utečencami na jednom z gréckych ostrovov. Zamieril na trajekte do Pirea a odtiaľ potom prešiel do Chorvátska a Rakúska.

Srbské ministerstvo vnútra v nedeľu oznámilo, že osoba, ktorá sa preukazovala nájdeným pasom, prišla 7. októbra do Srbska prechodom Preševo ​​na hranici s Macedónskom a požiadala o azyl. Ide vraj o tú istú osobu zaregistrovanú 3. októbra v Grécku a podľa ministerstva nešlo o človeka hľadaného Interpolom.

Na štadióne našli aj egyptský pas a špekulovalo sa, že mohol patriť ďalšiemu atentátnikovi. Egyptský veľvyslanec v Paríži však povedal, že patril jednej z obetí. Bol to vraj futbalový fanúšik, ktorý sa pri útoku vážne zranil.

Z Nemecka prišla správa, že Čiernohorec zatknutý v Bavorsku s výbušninami a zbraňami v aute nechce spolupracovať s vyšetrovateľmi. Mal v aute tiež jednu parížsku adresu, ale k tomu povedal, že sa tam chystal navštíviť Eiffelovu vežu. K zbraniam rovnako ako aj k útokom odmietol vypovedať.

Prehľad doterajších informácií o obetiach:

  • Podľa agentúry AFP je medzi obeťami najmenej 20 cudzincov z viac ako 12 štátov. Medzi obeťami by nemali byť Slováci ani Česi.
  • Pri útokoch zrejme zahynul Američan, dve Tunisanky, Švéd, dvaja Mexičania, Španielka, dvaja Rumuni, dvaja Portugalci, Maročan, dvaja občania Čile, jeden Brit, traja Belgičania a Alžírčan.
  • Najviac mŕtvych si vyžiadali útoky v parížskom hudobnom klube Bataclan, kde pri koncerte americkej rockovej kapely Eagles of Death Metal zahynulo po streľbe a explóziách 89 ľudí.
  • Podľa denníka The Guardian patrí k francúzskym obetiam z klubu právnik Valentin Ribet (26), Djamil Houdová (41) alebo Thomas Ayad (32), manažér u spoločnosti Universal Music. O život tu prišli tiež 38-ročný hudobný fanúšik Mathieu Hoche, pracujúci ako technik pre televíznu stanicu France 24, alebo Guillaume Decherf (43), kritik kultúrneho magazínu Les Inrocks, ktorý písal o poslednom albume kapely.
  • V Bataclane zomrel tiež Brit Nick Alexander (36), ktorý tu predával propagačné predmety od kapely, alebo Španiel Alberto González Garrido (29) z Madridu. Obeťou sa stala aj americko-mexická študentka nohé Gonzalesová, ktorá bola v Paríži na výmennom pobyte z Kalifornskej štátnej univerzity.
  • K mŕtvym z Čile patrí Patricia San Martinová (55), ktorá v klube zomrela aj so svojou dcérou Elsou, ktorá bola francúzskou občiankou. Ďalšou čílskou obeťou je hudobník Luis Valle, dlhodobo žijúci v Paríži.
  • Jednou z mexických obetí je 27-ročná Michelli Jaimezová pochádzajúce z Tuxpanu, ktorá pracovala v reklame.

Evakuovali Eiffelovku

Oblasť okolo Eiffelovej veže v Paríži museli v sobotu večer evakuovať, mnoho policajtov nasadili v okolí hotela Pullman. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. Uzavreli tiež stanicu metra Martovo pole pod Eiffelovou vežou. Podľa ministerstva vnútra však išlo o falošný poplach. Informoval o tom Guardian. V Paríži stále hliadkujú stovky vojakov.

Polícia pred útokom zadržala ozbrojenca

Nemecká polícia týždeň pred útokom v Paríži zadržala muža, ktorého podozrieva, že mal súvislosť s atentátom vo francúzskej metropole. Policajti u neho našli veľké množstvo zbraní a zistili, že mieril do Francúzska, oznámil novinárom bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann. Rozhlasová stanica Bayerischer Rundfunk už skôr s odvolaním sa na zdroje z vyšetrovania uviedla, že nemecká polícia o podozrivom ihneď po jeho zadržaní informovala francúzskych kolegov.

Nemecká polícia 5. novembra zadržala na diaľnici zo Salzburgu do Mníchova 51-ročného občana Čiernej Hory v rámci kontrol zameraných proti pašerákom ľudí do Nemecka. V motorovom priestore mal profesionálne vytvorenú skrýšu, v ktorej bolo niekoľko strelných zbraní, veľké množstvo munície a výbušniny a okrem iného aj trubice s 200 gramami TNT.

„Keď niekto prepravuje niekoľko kalašnikovov, ručné granáty a výbušniny, môže to byť niekto, kto sa podieľa na závažnej kriminalite. Podozrenie smeruje k tomu, že dotyčný rokoval s teroristickými úmyslami, prípadne dodával zbrane teroristom,“ povedal Herrmann.

Na základe údajov z mobilného telefónu a z navigácie zadržaného dospela polícia k názoru, že mieril do Francúzska. „V spolupráci s francúzskymi úradmi preverujeme, či je tu súvislosť s udalosťami v Paríži,“ povedal Herrmann.

Výber udalostí súvisiacich s útokmi v Paríži

Piatok 13. novembra:

  • 21:20 – prvý výbuch pri štadióne Stade de France, kde sa hralo futbalové stretnutie Francúzsko-Nemecko (prítomný bol aj francúzsky prezident François Hollande, ktorý bol následne evakuovaný), celkom štyria mŕtvi útočníci.
  • 21:25 – streľba na rohu ulíc Bichat a Alibert na terase kambodžskej reštaurácie Le Petit Cambodge, zahynulo najmenej 12 ľudí.
  • 21:29 – streľba na Rue de Charonne, 19 mŕtvych.
  • 21:30 – druhý výbuch pri štadióne.
  • 21:38 – ďalšia streľba na Rue de Charonne
  • 21:43 – explózia na bulvári Voltaire, jeden útočník sa vyhodil do povetria.
  • 21:49 – streľba pri klube Bataclan, potom nasledovali výbuchy.
  • 21:53 – tretí výbuch pri štadióne.
  • 22:00 – streľba na Rue de la Fontaine-au-Roi, najmenej päť mŕtvych v pizzerii La Casa Nostra.
  • Hollande vyhlásil výnimočný stav, ktorý má platiť na celom území Francúzska. Krajina tiež sprísňuje kontrolu hraníc.
  • 22:30 – oznámili 18 mŕtvych
  • Teror odsúdili svetoví štátnici, zdesenie vyjadril britský premiér David Cameron, nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier či španielsky premiér Mariano Rajoy.
  • 23:50 – americký prezident Barack Obama útoky označil za ohavný pokus o terorizovanie civilistov.

Sobota 14. novembra:

  • Polícia hodinu po polnoci dokončila zásah proti teroristom držiacim rukojemníkov v klube Bataclan. Policajné komando, ktoré prišlo o štyroch mužov, zabilo jedného páchateľa. Zvyšní traja sa vyhodili do povetria. V klube útočníci zabili 82 ľudí. Na miesto dorazili Hollande, premiér Manuel Valls a minister vnútra Bernard Cazeneuve. Hollande sľúbil, že Francúzsko povedie „nemilosrdný“ boj proti terorizmu.
  • Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila „hlboké zdesenie“, útoky odsúdila Moskva, iránsky prezident Hasan Rúhání zrušil cestu do Francúzska a Talianska.
  • Hlavné francúzskej strany prerušili kampaň pred regionálnymi voľbami.
  • 4:30 – Pri atentátoch zomrelo najmenej 129 ľudí. Zabitých bolo celkom osem teroristov, z ktorých sedem sa odpálilo náložami.
  • Rada moslimských duchovných v Saudskej Arábii odsúdila piatkové útoky v Paríži. Autorita sunnitského islamu imám káhirskej mešity Al-Azhar ich označil za odporný čin.
  • V Paríži zrušené športové podujatia, zatvorené školy, múzeá či knižnice.
  • 10:50 – Hollande povedal, že atentáty spáchal Islamský štát (IS), vyhlásil trojdňový smútok. IS sa k útokom oficiálnym vyhlásením prihlásil.
  • Sýrsky prezident Bašár Asad odsúdil atentáty a povedal, že vina padá aj na Francúzsko a jej politiku, ktorá umožňuje šírenie terorizmu.
  • Francúzska vláda neuvažuje o tom, že by zrušila alebo odložila plánovanú konferenciu OSN o klíme, ktorá má začať v Paríži 30. novembra.
  • Palestínske militantné skupiny Hamas a Islamský džihád útoky odsúdili.
  • Belgická polícia v bruselskej štvrti Molenbeek zatkla niekoľko ľudí v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži.
  • Jeden z teroristov mal pri sebe sýrsky pas, ktorý sa našiel pri jeho tele, ktoré roztrhali výbušniny na štadióne. Pas podľa gréckych úradov patril utečencovi, ktorý bol zaregistrovaný pri vstupe do krajiny na začiatku októbra.
  • Bilancia stúpla na 129 obetí, 99 zranených je v kritickom stave.

K útoku sa prihlásil IS

Islamský štát vo svojom vyhlásení tvrdí, že osem jeho bojovníkov vybavených automatickými puškami a pásmi s výbušninami zaútočilo v rôznych častiach srdca francúzskej metropoly, ktoré si dobre preštudovali.

Cieľom vraj bolo ukázať Francúzsku, že zostáva ich hlavným cieľom, ak bude pokračovať vo svojej doterajšej politike. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že útoky boli reakciou na urážky moslimského proroka a na letecké útoky na území Islamského štátu.

Posledné informácie polície tiež hovoria, že pri tele jedného z mŕvych atentátnikov na štadióne Stade de France sa našiel sýrsky pas.

Krátko predtým Islamskému štátu atentáty pripísal francúzsky prezident François Hollande. Povedal to po stretnutí krízového štábu v Paríži. Prezident označil útoky, pri ktorých zomrelo najmenej 129 ľudí, za akt vojny. (Čítajte viac: Teror v Paríži: Viac ako 129 obetí. Francúzsko vyhlásilo výnimočný stav)

Francúzsky prezident Francois Hollande hovorí o... Foto: Reuters, POOL
Francúzsko, Hollande Francúzsky prezident Francois Hollande hovorí o útoku v Elyzejskom paláci v Paríži.

Útoky na štadióne, v koncertnej sieni a na hostí parížskej kaviarne „vykonala teroristická armáda, skupina Islamský štát, džihádistická armáda, proti Francúzsku, proti hodnotám, ktoré obraňujeme všade na svete, proti tomu, čo sme: slobodná krajina, ktorá na tejto planéte niečo znamená“, konštatoval francúzsky prezident.

Hollande podčiarkol, že Francúzsko „bude k barbarom zo skupiny Islamský štát nemilosrdné“. Francúzsko „bude konať všetkými (možnými) prostriedkami, a to hocikde, vnútri i mimo krajiny“.

Po zasadaní krízového štábu Hollande tiež povedal, že organizácia Islamský štát zosnovala najhorší útok, aký Francúzsko zažilo od druhej svetovej vojny – a prisľúbil odvetu. Vyhlásil tri dni štátneho smútku a zvýšil bezpečnostné opatrenia na najvyšší stupeň.

IS na zverejnenom videu hrozí Francúzsku

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) krátko pred tým, ako sa prihlásila k útoku, zverejnila na Facebooku video, v ktorom hrozí Francúzsku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Člen IS na nedatovanom videu hovorí, že Francúzsko nebude žiť v pokoji, kým bude pokračovať bombardovanie. „Kým budete bombardovať, nebude žiť v pokoji. Budete sa báť vyraziť aj na nákup,“ hovorí arabsky muž s bradou obklopený ďalšími mužmi. Vyzýva tiež moslimov, ktorí nemôžu odísť do Sýrie, aby útočili vo Francúzsku. „Máte prikázané bojovať proti neveriacim, kdekoľvek ich nájdete. Načo čakáte? K dispozícii sú zbrane a automobily a pripravené sú tiež ciele. K dispozícii je tiež jed, tak otrávte vodu a jedlo aspoň jednému z nepriateľov Alaha,“ hovorí hovorca.

Francúzske letectvo je zapojené do bojov proti tejto skupine v Iraku aj v Sýrii. Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý sa zúčastňuje dnešných viedenských rozhovorov o Sýrii, povedal, že atentáty v Paríži ukazujú, že boj proti terorizmu musia koordinovať na medzinárodnej úrovni.

Podľa Asada nesie časť viny za atentáty Francúzsko

Sýrsky prezident Bašár Asad odsúdil atentáty spáchané v piatok v Paríži. Sú podľa neho podobné tým, ktorým Sýrčania čelia už roky. Asad však dodal, že vina padá aj na Francúzsko a jej politiku, ktorá umožňuje šírenie terorizmu. K útokom sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS). Pri tele jedného z ôsmich útočníkov sa našiel sýrsky pas.

„Divokému teroru, aký spoznalo Francúzsko, čelí sýrsky národ už päť rokov,“ citovala Asada libanonská televízia Majádín. Asad obvinil Paríž a Západ všeobecne z chybnej politiky na Blízkom východe. „Na šírení terorizmu má podiel chybná politika západných krajín, najmä Francúzska,“ povedal Asad podľa agentúry SANA.

„Teroristické útoky zamerané na francúzsku metropolu nemožno oddeľovať od toho, čo sa nedávno stalo v Bejrúte, ani do toho, čo sa deje päť rokov v Sýrii. My sme pred tým varovali už pred tromi rokmi. Hovorili sme, aby bolo to, čo sa deje v Sýrii, brané vážne. Európski predstavitelia bohužiaľ nepočúvali. Iba protiteroristické vyhlásenia nestačia,“ dodal Asad. V Bejrúte teroristi vo štvrtok zabili 44 ľudí a zranili ďalších 300 osôb.

IS vlani vyhlásil na časti Sýrie kalifát a tamojšie mesto Rakka sa stalo jeho strediskom. Organizácie ovláda podľa odhadov až polovicu sýrskeho územia. Ide ale o jeho riedko obývané oblasti, väčšinu veľkých miest na západe drží v rukách stále Damask.

Výber útokov s väčším počtom obetí vo Francúzsku za posledných 20 rokov:

  • 25. júla 1995 – Pri výbuchu v stanici Saint-Michel parížskeho metra zahynulo osem osôb a 80 ďalších bolo zranených. V nasledujúcich mesiacoch atentáty pokračovali, začiatkom októbra sa k nim prihlásila alžírska Islamská ozbrojená skupina (GIA).
  • 24. septembra 1995 – V juhofrancúzskom Cuers zastrelil šestnásťročný Eric Borel 12 ľudí a potom spáchal samovraždu. Deň predtým zabil v Sollies-Pont svoju matku a nevlastného otca a nevlastného brata.
  • 23. decembra 1995 – Na náhornej rovine pri východofrancúzskom meste Grenoble našli obhorené telá 16 členov sekty Poriadok chrámu slnka. Štrnásť členov sekty bolo zastrelených dvoma členmi, ktorí potom spáchali samovraždu.
  • 3. decembra 1996 – Štyroch mŕtvych si vyžiadala nálož, ktorá vybuchla v súprave podzemnej dráhy RER v stanici Port-Royal v centre Paríža. Za páchateľa bola označená alžírska Islamská ozbrojená skupina (GIA).
  • 27. marca 2002 – Osem ľudí zastrelil a 19 zranil 33-ročný muž, ktorý hodinu po polnoci začal paľbu na členov mestskej rady na radnici v Nanterre na predmestí Paríža. Páchateľ Richard Durn druhý deň spáchal samovraždu skokom z okna v 4. poschodí budovy v Paríži.
  • 9. marca 2012 – Francúz alžírskeho pôvodu Mohammed Merah pred židovskou školou v Toulouse zabil tri deti a dospelého. Zrejme ten istý páchateľ zabil v predchádzajúcom týždni troch francúzskych výsadkárov v Montaubane a Toulouse. Merah sa zabil skokom z okna 22. marca po prestrelke s políciou, ktorá ho držala v obkľúčení 30 hodín.
  • 7. januára 2015 – Streľba v parížskom sídle satirického týždenníka Charlie Hebdo si vyžiadala 12 mŕtvych, o deň neskôr zahynula pri prestrelke jedna policajtka, 8. januára pri útoku na obchod s kóšer potravinami zomreli ďalší štyria ľudia. Za tri dni zahynulo vo Francúzsku v súvislosti s útokmi 17 nevinných ľudí a traja páchatelia, ktorých zastrelili policajti.
  • 13. novembra 2015 – Najmenej 127 mŕtvych si vyžiadali teroristické útoky na niekoľkých miestach v Paríži. Zabitých bolo celkom osem teroristov, z ktorých sedem sa odpálilo náložami, ktoré mali pri sebe.

*

426 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Asad #Paríž #Francois Hollande #IS #útoky v Paríži