Poľsko po Paríži nevidí možnosť prijatia imigrantov podľa kvót

Poľsko po parížskych útokoch nevidí politickú možnosť, ako splniť rozhodnutie Európskej únie o rozdelení utečencov podľa kvót. Uviedol to designovaný minister pre európske záležitosti Konrad Szymański.

14.11.2015 13:00
debata (82)

„Nami kritizované rozhodnutie Rady EÚ o rozdelení utečencov a prisťahovalcov do všetkých krajínEÚ majú stále status zaväzujúceho práva EÚ. Avšak kvôli tragickým udalostiam v Paríži nevidíme politické možnosti jeho splnenia. Poľsko si musí zachovať úplnú kontrolu nad svojimi hranicami a nad azylovou a migračnou politikou,“ napísal budúci minister na serveri wPolityce.pl.

Poľsko za predchádzajúcej liberálnej vlády, ktorá tento týždeň po prehratých voľbách podala demisiu, súhlasilo s únijným plánom rozdeliť migrantov medzi krajiny Európskej únie na základe povinných kvót. Na rozdiel od ostatných troch členov visegrádskej skupiny (Česka, Maďarska a Slovenska) a tiež Rumunska hlasovalo na rokovaní ministrov vnútra pre ich prijatie.

Designovaná premiérka Beata Szydlová vtedy označila poľský súhlas s povinnými kvótami za škandalózny. S rozhodnutím vlády nesúhlasil ani nový prezident Andrzej Duda.

Paríž sa v piatok stal terčom série teroristických útokov s viac ako 128 obeťami a dvoma stovkami zranených. Prezident François Hollande v krajine vyhlásil výnimočný stav a nariadil zavedenie prísnejších kontrol na hraniciach.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #utečenci