Parížania sa spamätávajú z masakry, darcovia krvi stoja v dlhých radoch

Parížania, ochromení masakrom v Paríži s viac než 128 obeťami a dvoma stovkami ranených, vyjadrujú hrôzu zo spáchaného násilia. Mnohí ľudia vyslyšali výzvy zo sociálnych sietí darovať krv, aby pomohli raneným. Od rána sa preto pred nemocnicami a stanicami vinú dlhé rady ľudí, na ktoré systém nebol pripravený.

14.11.2015 15:04
debata (43)

„Vnútri to bola špinavá mäsiarčina, ľudia s guľkami v hlave, strieľali ich zhora do hlavy, zatiaľ čo padali na zem,“ povedal agentúre AFP neďaleko od Bataclanu policajt, ​​ktorý sa zúčastnil nočného zásahu v klube, v ktorom zomrelo najmenej 82 ľudí. „Len som zašiel domov, aby som sa osprchoval a upokojil deti,“ uviedol tridsiatnik v policajnej uniforme. „Sem sa vraciam ako človek,“ dodal. Aby pochopil, čo sa stalo, musel sa vypovedať. „Nemôžeme byť ľahostajní,“ povedal.

V sobotu ráno bolo okolie ešte ohraničené policajným kordónom. Pred vchodom do Bataclanu policajné vozidlá bránili vo výhľade stovkám kamier z celého sveta. Pohrebné vozidlá podľa jedného z policajtov odvážali tela.

Peggy má červené oči. „Nerozumiem tomu,“ hovorí šokovaná obyvateľka Paríža. „Tu je miesto, kde sa mladí schádzajú, aby sa bavili,“ dodala.

„Je to moja štvrť už 30 rokov,“ poznamenáva Päťdesiatšesťročná Mathilde. „Tu sa každý pozná s každým, chodíme spolu na kávu. Všetkých nás to hlboko zasiahlo,“ povedala matka troch detí, ktorej dve dcéry žijú v uliciach Saint-Maur a Bichat, kde sa tiež strieľalo.

Mladík Mamadou od chvíle, kedy sa v bare, kde sa pozeral na zápas, uvedomil, čo sa deje, nespal a počúval rádio. „Znechucuje ma to, je to apokalyptické,“ povedal mladík. Z útoku obvinil Islamský štát. „Určite sa chceli pomstiť za smrť ‚džihádistu Johna‘,“ odhaduje v narážke na zabitie britského kata Islamského štátu, ktorý sa stal vo štvrtok terčom amerického náletu.

Tímy psychiatrov záchrannej služby boli mobilizovali a vyslali do štvrti s cieľom pomôcť šokovaným ľuďom vrátiť sa späť do reality, povedal Christophe Debien, ktorého privolali ako posilu z Lille na severe Francúzska. Cieľom je tiež zistiť, u koho by sa mohla vyvinúť posttraumatická stresová porucha. Ohrození ľudia by mali byť ošetrení v lekárskom centre,ktoré v štvrti narýchlo postavili.

Asi 800 metrov odtiaľ, na ulici Fontaine au Roi, kde sa odohral jeden z útokov, sa 26-ročný Maximilien zastavil uprostred chodníka. „Nesmieme prestať žiť. Nemeňte zvyky, ani tie najmenšie,“ povedal.

O kúsok ďalej, na triede Charonne, kde zahynulo 19 ľudí, zamestnanci pohrebnej služby dokončili odvoz tiel. „Pálili úplne bez rozmyslu. Našli sme plno zásahov na druhej strane ulice,“ povedal jeden z policajtov.

Okoloidúci mladík sa pýta, či ešte niekde môžu byť útočníci. „Nevieme. Je to možné, ale nesmieme podliehať panike, pretože to je to, čo by chceli,“ odpovedá policajt.

Jeden z miestnych drží sviečku a pýta sa, či ju môže položiť k dostrieľanej reštaurácii La Belle Equipe. „Na to je skoro, príliš skoro,“ odpovedá policajt a muž odchádza so slzami v očiach. Inde na miestach krviprelievania kladú ľudia kytice. „Anjelom rock'n'rollu,“ bolo napísané pri koncertnej sieni na počesť americkej skupiny Eagles of Death Metal, ktorá tu v piatok hrala. „Všetkým priateľom, ktorých som poznal, aj tým, ktorých som nepoznal,“ stálo na inom odkaze.

Francúzsko posilňuje bezpečnosť v inštitúciách

Francúzsko podniká v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži kroky na posilnenie bezpečnosti v sídilach svojich zastupiteľských úradov, kultúrnych centier a škôl v zahraničí. Oznámil to minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý sa zúčastňuje medzinárodnych rokovaní o Sýrii vo Viedni.

Fabius nespresnil, ako konkrétne chce Francúzsko bezpečnostné opatrenia v zahraničí zvýšiť.

Pred francúzskymi ambasádami vo viacerých krajinách sa schádzajú ľudia a kladú sviečky a vence na počesť mnohých obetí masakru.

Paríž zakázal demonštrácie a niektoré miesta uzavrel

Francúzska polícia zakázala do štvrtkového poludnia organizovanie verejných demonštrácií v Paríži. Zákaz sa okrem Paríža vzťahuje aj na priľahlé departementy Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine a Val-de-Marne. V metropole uzavreli tiež mnoho turistických atrakcií.

Podľa policajného prefekta je zákaz dôsledkom toho, že policajné sily sú nasadené kvôli „zaisteniu celkovej bezpečnosti v meste“. Nemôžu preto plniť úlohy spojené so zabezpečovaním sprievodov a demonštrácií, uviedol prefekt.

Kvôli solidarite s obeťami atentátov neotvoril svoje brány zábavný park Disneyland, ležiaci východne od Paríža. „Vzhľadom na závažnosť udalosti, ktoré sa odohrali vo Francúzsku, a zo solidarity s francúzskou vládou a obeťami odporných útokov, sa parížsky Disneyland rozhodol neotvoriť v sobotu 14. novembra,“ uviedol park. Rovnako sa zachoval aj zábavný park Asterix neďaleko hlavného mesta.

Francúzska vojenská jednotka drží stráž pri... Foto: Reuters, YVES HERMAN
Paríž, Eiffelovka Francúzska vojenská jednotka drží stráž pri Eiffelovej veži, ktorú spolu s ďalšími atrakciami kvôli útokom zatvorili.

Zatvorené sú aj iné turistické atrakcie, vrátane symbolu Paríža, Eiffelovej veže. Po vyhlásení výnimočného stavu parížska starostka Anne Hidalgová oznámila uzavretie múzeí a športovísk. Radnice v sobotu zrušili poskytovanie iných služieb verejnosti, než uzatváranie sobášov. Zatvorené majú aj parížske kiná.

„Mali sme pokyn otvoriť v sobotu ráno. Keď prezident vyhlásil trojdňový smútok, prišiel príkaz zatvoriť,“ vysvetlil denníku Le Monde pracovník tlačového oddelenia múzea Louvre. Aby medzi návštevníkmi, ktorí sa už dostali dovnútra, nevypukla panika, nechalo ich múzeum prehliadku dokončiť.

V parížskej oblasti boli zrušené aj športové stretnutia a súťaže, plánované na sobotu a nedeľu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #teroristické útoky