Vo Francúzsku sa pri skúšobnej jazde vykoľajil rýchlovlak, 10 mŕtvych

Rýchlovlak TGV sa vykoľajil pri skúšobnej jazde neďaleko Štrasburgu na východe Francúzska. Zahynulo najmenej desať ľudí, uviedli podľa agentúry AFP miestne úrady. Ďalších najmenej 32 sa zranilo, z toho 12 veľmi vážne. Podľa agentúry AFP ide o najvážnejšiu nehodu od chvíle, kedy boli rýchlovlaky v roku 1981 uvedené do prevádzky.

14.11.2015 18:54 , aktualizované: 19:56
debata (16)

Nešťastie sa stalo v obci Eckwersheim na druhej vetve vysokorýchlostnej železničnej trati medzi Parížom a Štrasburgom. Prevádzka by na nej mal začať v apríli budúceho roka.

Skúšobné jazdy TGV sa podľa francúzskych štátnych dráh SNCF zúčastnilo 49 technikov. Stroj sa vykoľajil „kvôli nadmernej rýchlosti“. Podľa úradov však zatiaľ nemožno povedať, prečo sa stroj pohyboval tak rýchlo.

List Dernières Nouvelles d'Alsace napísal, že súprava sa vykoľajila v mieste budúceho mosta. Z fotografií je zrejmé, že lokomotíva skončila v riečnom kanáli pozdĺž koľajníc. Časť súpravy vraj začala horieť.

Zranených z miesta prepravil vrtuľník. Na miesto zamierili desiatky záchranárskych vozidiel, skupina policajných potápačov a podľa miestnej prefektúry tiež francúzska ministerka životného prostredia Ségolène Royalová.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #rýchlovlak