Fico: Útoky v Paríži potvrdili riziká spojené s migračnou vlnou

Útoky atentátnikov v Paríži potvrdili bezpečnostné riziká, ktoré súvisia s existujúcou migračnej krízou v EÚ. Povedal to v nedeľu premiér Robert Fico, podľa ktorého medzi útočníkmi vo francúzskej metropole boli aj migranti. Prípadná odplata v podobe vojenského útoku na pozície hnutia Islamský štát, ktorý sa prihlásil k útokom v Paríži, by vraj mohla vyvolať ďalšiu vlnu teroristických akcií v Európe.

15.11.2015 13:13
bezpecnostna rada na urade vlady, fico, Foto: ,
Premiér Robert Fico počas bezpečnostnej rady na Úrade vlády SR.
debata (125)

„Minimálne v dvoch prípadoch z ôsmich atentátnikov ide o migrantov. Napĺňa sa najhorší scenár, a to je scenár obrovských bezpečnostných rizík, ktoré sú spojené s migračnou vlnou,“ povedal Fico televízii Markíza.

Slovensko pri riešení migračnej krízy v EÚ odmietlo povinné prerozdeľovanie utečencov v EÚ na základe kvót, ktoré presadila väčšina členských štátov európskej dvadsaťosmičky. Rozhodnutiu o rozmiestňovaní utečencov v EÚ sa Bratislava nemieni podriadiť a plánuje ho napadnúť na únijnom súde. „Rešpektujem, že existuje migračná kríza. Pred právami migrantov, pred potrebou postarať sa o nich, na prvom mieste musí byť občan slovenskej republiky a bezpečnosť tejto krajiny,“ povedal Fico.

Slovenský premiér tiež uviedol, že francúzska tajná služba požiadala všetky európske štáty o pomoc pri identifikácii ďalších páchateľov. „Znamená to, že títo ľudia neboli registrovaní vo Francúzsku a je vysoká pravdepodobnosť, že medzi nimi budú aj ďalší migranti,“ povedal.

Slovensko po útokoch vo Francúzsku zvýšilo bezpečnostné opatrenia, hoci podľa úradov nám teroristické útoky nehrozia. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka polícia zdvojnásobila počty hliadok, ktoré sa zamerali na miesta s väčším pohybom ľudí, ako napríklad autobusové a železničné stanice, obchodné centrá či kultúrne a športové podujatia.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #migranti