EÚ usporiada kvôli útokom v Paríži schôdzku ministrov vnútra

Británia a Nemecko posilnili po útokoch v Paríži bezpečnostné opatrenia. V Británii je pripravená pomôcť v prípade veľkého útoku polícia aj armáda, Nemecko posilní bezpečnosť v táboroch pre utečencov. Francúzsko kvôli atentátom požiadalo o mimoriadnu schôdzku ministrov vnútra krajín Európskej únie a Luxembursko ako predsednícka krajina EÚ oznámilo, že 20. novembra sa stretnú únijní ministri vnútra a spravodlivosti.

15.11.2015 14:18 , aktualizované: 14:27
Francúzsko, Paríž, útoky Foto: ,
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy odchádza z Elyzejského paláca po stretnutí s prezidentom Francoisom Hollandom.
debata (17)

„Európa stojaca proti barbarstvu a terorizmu stojí jednotne za Francúzskom. Po tragických udalostiach v Paríži mimoriadne stretnutie ministrov posilní európsku odpoveď a zaistí plnenie už prijatých opatrení,“ oznamuje luxemburské predsedníctvo k zvolaniu ministerskej schôdzky. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve krátko predtým vyhlásil, že je potrebné rokovať o boji proti terorizmu na úrovni únie. „Boj proti terorizmu musí byť ďalej posilnený na všetkých úrovniach, na európskej i medzinárodnej,“ uvádza sa vo vyhlásení jeho úradu.

Objavili sa informácie o možných útokoch

Vo Francúzsku pokračuje vyšetrovanie tokov a identifikácia atentátnikov a obetí. Iracký minister zahraničia Ibrahim Džaafarí oznámil, že iracká tajná služba odovzdala kolegom v zahraničí zachytenú informáciu, podľa ktorej radikáli pripravujú útoky vo Francúzsku, USA a Iráne. „Naša tajná služba získala informáciu, že v najbližšej dobe majú byť spáchané útoky. Všeobecne išlo o Európu, špecificky o Francúzsko, ale aj o Ameriku a Irán,“ povedal Džaafarí. Všetkým týmto krajinám vraj Irak informáciu včas, teda pred parížskymi útokmi, odovzdal.

Posilňujú bezpečnostné opatrenia

Britská ministerka vnútra Theresa Mayová povedala, že armáda je pripravená pomôcť polícii v prípade veľkého útoku spáchaného v meste. Nechala však bez komentára správu, podľa ktorej už elitné jednotky presunuli bližšie k Londýnu. Denník The Sunday Times napísal, že protiteroristickú elitnú leteckú jednotku SAS presunuli zo svojej základne v Hereforde do vzdialenosti asi 200 kilometrov od metropoly.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maizére ohlásil sprísnené bezpečnostné opatrenia v utečeneckých táboroch. Majú utečencov chrániť pred eventuálnymi útokmi pravicových extrémistov. Zvýšené bezpečnostné opatrenia už platia na francúzskej hranici a na letiskách.

Šéf francúzskych konzervatívcov Nicolas Sarkozy v nedeľu po stretnutí s prezidentom Françoisom Hollandom vyhlásil, že Európa musí zmeniť imigračnú politiku. „Povedal som pánovi prezidentovi, že musíme primerane reagovať, zmeniť našu zahraničnú politiku, rozhodovanie v rámci Európy a veľmi zásadne zmeniť našu bezpečnostnú politiku,“ povedal Sarkozy pred novinármi. V boji proti Islamskému štátu, ktorý atentáty spáchal, sú podľa neho potrební všetci a Rusko z toho nemožno vyčleňovať.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #Francúzsko #teroristické útoky