Atentátnici z parížskeho štadióna sú pre expertov záhadou

Traja samovražední atentátnici na parížskom štadióne Stade de France mohli vyvolať krviprelievanie a vražednú paniku. Namiesto toho sa odpálili na relatívne odľahlom mieste a v miestach, kde mohli zabiť množstvo ľudí, zabili jediného človeka. Vyšetrovatelia a experti sa teraz snažia zistiť prečo. Podľa francúzskeho ministra športu Thierryho Braillarda samovražední atentátnici chceli preniknúť dovnútra.

15.11.2015 21:35
Francúzsko, Paríž, Foto:
Francúzsky prezident Francois Hollande na štadióne Stade de France.
debata (84)

Priateľský futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom sa začal na štadióne Stade de France na severnom parížskom predmestí Saint-Denis o 21:20. Terasa a okolie boli prakticky ľudoprázdne, keď na úrovni brány D aktivoval prvý z džihádistov rozbuškou svoj samovražedný opasok, naplnený peroxidom acetónu (TATP) a skrutkami, a zabil jedného okoloidúceho.

Ďalšia explózia sa ozvala o desať minút neskôr pri bráne H. Jedinou obeťou bol radikál, ktorého telo explózia roztrhla na dva kusy. Výloha susednej reštaurácie zostala takmer nedotknutá. Posledný výbuch, ktorý nastal v susednej ulici krátko pred 22:00, zabil iba nositeľa samovražedného opasku. Došlo k tomu na začiatku slepej ulice, ako by sa pred stlačením osudného tlačidla izoloval od ostatných.

„Je to nepochopiteľné,“ povedal pre AFP nemenovaný policajný zdroj. „Je zázrak, že obetí bolo tak málo. To, čo urobili, okrem toho, že spáchali samovraždu, nedáva žiadny zmysel,“ uviedol tiež. „Keď chcete spôsobiť masaker, urobíte to, keď diváci vchádzajú alebo vychádzajú,“ dodáva.

Keby sa atentátnici o hodinu skôr zamiešali medzi fanúšikov čakajúcich pred vstupom na štadión, zabili alebo zranili by desiatky ľudí, hlavne by však vyvolali paniku, ktorá je za podobných okolností často tragickejšia ako explózia. Veľké straty by spôsobili aj po skončení zápasu, tým skôr, že Parížom už otriasali ďalšie útoky na záhradkách reštaurácií a v koncertnej sieni Bataclan.

Podľa nemenovaného bývalého šéfa francúzskej spravodajskej služby by každý z atentátnikov, ktorí mali na sebe ľahké opasky s výbušninami, zabil až šesť ľudí a dvadsiatku ďalších zranil.

Vyšetrovatelia sa teraz snažia rekonštruovať udalosti z piatkového večera pomocou záznamov z bezpečnostných kamier. Podľa spomínaného experta z francúzskej špionáže sa ako najpravdepodob­nejšia zdá hypotéza, že „mali inštrukciu sa o 21:20 dohovoriť, aby sa koordinovali s Bataclanom. Možno neboli moc ľstiví, nepodarilo sa im dostať sa tam, kam mali a odpálili sa v čase v akom sa povedalo“.

Francúzsky minister športu Braillard v nedeľnom vysielaní televízie France 2 povedal, že samovražední atentátnici „chceli preniknúť do areálu, ale nemohli“. Nespresnil však podľa AFP, koľko útočníkov to chcelo urobiť.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #teroristické útoky