Iračania deň pred útokmi v Paríži varovali koalíciu

Irackí spravodajcovia deň pred atentátmi v Paríži varovali koalíciu štátov pred hroziacimi útokmi Islamského štátu (IS). Zistila to agentúra AP. Nemenovaný turecký vládny činiteľ medzitým v nedeľu oznámil, že turecké úrady zmarili "väčší" atentát radikálov plánovaný na piatok v Istanbule.

15.11.2015 23:18
debata (9)

Iracká spravodajská služba vraj poslala hlásenie, podľa ktorého veliteľ IS abú Bakr Bagdádí nariadil útok na koaličné štáty, ktoré bojujú proti IS v Iraku a v Sýrii, a na Irán a na Rusko. Atentáty sa vraj mali odohrať „v nasledujúcich dňoch prostredníctvom bombových útokov, zabíjanie alebo branie rukojemníka“. Žiadny konkrétny dátum alebo miesto v hlásení ale vraj nie je spomenuté. Francúzsky bezpečnostný činiteľ AP povedal, že francúzski spravodajcovia dostávajú podobná oznámení „každý deň“.

Nemenovaný turecký vládny činiteľ medzitým dnes agentúre AP povedal, že turecké úrady zmarili „väčší“ atentát islamistov plánovaný na piatok v Istanbule. Ten deň večer vyčíňali teroristi v Paríži, kde si útoky vyžiadali podľa najnovšej bilancie najmenej 132 obetí.

„Domnievame sa, že v rovnaký deň ako v Paríži sa chystali aj útoky v Istanbule … prvé výsledky nášho vyšetrovania naznačujú, že sme prekazili väčší útok,“ uviedol podľa agentúry AFP nemenovaný zdroj. Turecká polícia v piatok v Istanbule vypočúvala päť ľudí vrátane britského občana, ktorý údajne spolupracoval s britským radikálom známym ako džihádistov John. Podľa tureckého predstaviteľa vstúpila táto pätica podozrivých zo Sýrie do Turecka kvôli útoku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Irak #Turecko #Islamský štát #teroristické útoky