V každom sme videli útočníka, opisuje Slovák v Paríži

Slováci, ktorí v Paríži žijú, sa zatiaľ neplánujú vrátiť domov. Hoci mesto nateraz ovládol strach, veria, že všetko bude v poriadku. Veľké obavy po desivej noci z piatka na sobotu prežívali nielen oni, ale aj ich rodiny na Slovensku.

16.11.2015 08:30
Víťazný oblúk, Champs Elysées Foto: ,
Turistami vyhľadávané miesta Paríža sú v týchto dňoch poloprázdne. Príkladom je aj Champs Elysées v blízkosti Víťazného oblúka.
debata (12)

Juraj (26) pracuje v Paríži ako pomocný kuchár v podniku, ktorý sa nachádza v blízkosti miesta, kde sa strieľalo. „V prvom momente sme vôbec netušili, čo sa vlastne stalo. Priamo výbuchy ani nič podobné sme nepočuli, ani nevideli. Iba sa odrazu mesto zaplnilo sirénami, policajtmi a záchrankami. Kolega zistil, že sa niekde strieľalo a postupne k nám prichádzali informácie najskôr o ôsmich mŕtvych, potom o tridsiatich. Hostia začali byť nervózni a z reštaurácie postupne odchádzali,“ rozpráva.

Reštaurácia zatvorila skôr ako obyčajne a okolo polnoci sa Juraj vybral domov. V tom čase už doprava nefungovala, nechodilo metro ani vlaky. „Nemal som sa ako dostať domov, iba peši obrovskou okľukou, pretože niektoré časti boli uzavreté. Na ulici sme zostali malá skupinka – asi štyria, s tromi turistami z Nemecka. Boli sme v poriadnom strese. V každom človeku sme videli útočníka. Najviac nás vydesila skupinka niekoľkých Indov. Jeden mal dáždnik, no v tme to vyzeralo ako zbraň,“ dodáva.

To, čo sa presne stalo, zistil až zo správ, keď prišiel do bytu. Telefón, ktorý si tam zabudol, mal plný odkazov a esemesiek. Rodina a priatelia zo Slovenska chceli vedieť, či je živý. Rovnako obtelefonoval aj on svojich známych, ktorí sú v Paríži. Všetci boli podľa neho v poriadku. Tvrdí, že cez víkend vládol v meste strach a Juraj mal pocit, akoby tu zastal život. "V sobotu som pozval kamarátku na večeru, odmietla, povedala, že nevyjde z domu.

Mesto bolo v sobotu a nedeľu úplne vyľudnené," pokračuje Juraj, ktorý žije v Paríži asi pol roka. Podľa neho je ťažko povedať, ako to bude ďalej. „V ľuďoch asi obavy zostanú,“ odhaduje. On sám sa necíti bezprostredne ohrozený a na Slovensko sa zatiaľ vrátiť neplánuje. Myslí si, že to dlho nepotrvá a Paríž postupne znova ožije.

„V Paríži žije moja najlepšia priateľka s dvoma malými deťmi. Okamžite som sa snažila s ňou spojiť. No nevedela som sa jej dovolať, bola som úplne v strese. Nevedela som, čo mám robiť,“ opisuje Bratislavčanka Jana (40). Vydýchla si až neskôr, keď jej priateľka telefón zdvihla. Podľa jej slov sa snažia fungovať ďalej. Hoci žijú neďaleko centra, počas víkendu tam bol viac-menej pokoj. „Akurát zrušili všetky tréningy deťom, už bola aj nakupovať a v pondelok sa chystajú do práce,“ povedala Jana.

Podobné obavy zažívala aj Ivana (56), ktorá má v Paríži dcéru. „O tragédii som sa dozvedela už v noci. Hneď som jej telefonovala, ale nedvíhala mi telefón. Dcéra pracuje v centre a tak, neviem, či si viete predstaviť, aká som bola nervózna. Veľmi som sa bála. Nespala som celú noc. Vydýchla som si, až keď som počula jej hlas. Snažila som sa ju prehovoriť, aby sa vrátila domov, no zatiaľ mi odkázala, že ešte uvidí, ako sa bude vyvíjať situácia,“ tvrdí Ivana.

Tragédia vo Francúzku nenechala chladných ľudí na celom svete. Sociálne siete sa okamžite po incidente začali plniť odkazmi. Ľudia v nich prežívali strach aj smútok, vyjadrovali Francúzom sústrasť. Diskutujúci sa rozdelili akoby na dva tábory. Niektorí útoky pripisujú napätiu v súvislosti s utečencami, ďalší zas, že treba držať spolu a zachovať chladnú hlavu. „Je mi smutno z toho, akoby sa vytratila všetka láska a porozumenie, neviem, kam to všetko speje,“ píše sa v jednom z mnohých statusov. „Ak je za útokmi Islamský štát, tak potom zodpovední si musia uvedomiť, že pred akým zlom musia utekať tisíce ľudí zo svojich domovov? Veď utekajú presne pred tými, ktorí túto tragédiu spôsobili,“ píšu ďalší. Objavili sa aj výzvy pre našu vládu, aby okamžite zastavila prijímanie migrantov.

Ako sústrasť a súdržnosť s Parížanmi ľudia zverejňujú na internete fotografie Paríža. Viacerí ich vytiahli zo svojich archívov ešte z čias, keď v minulosti navštívili toto mesto. Objavili sa na nich známe pamiatky od Eiffelovky, cez Víťazný oblúk až po Louvre či Notre Dame.

Dominanty svetových miest boli počas víkendu nasvietené vo farbách francúzskej trikolóry. U nás bol takto osvetlený Bratislavský hrad aj košický Dóm sv. Alžbety.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Paríž #útoky v Paríži