Poľsko má novú vládu, čaká ju hlasovanie o dôvere

Poľský prezident Andrzej Duda vymenoval členov novej vlády krajiny, jednofarebného kabinetu strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá triumfovala v októbrových parlamentných voľbách.

16.11.2015 16:51
Poľsko, vláda, Beata Szydlová Foto: ,
Členovia novej poľskej vlády spoločne s premiérkou Beatou Szydlovou (v spodnom rade).
debata

Najvyšší poľský predstaviteľ pri tejto príležitosti poďakoval za rýchle vytvorenie vlády a dodal, že silná a stabilná vláda je pre krajinu a Európu dôležitá, čo osobitne platí v období po teroristických útokoch v Paríži.

Súčasne pripomenul, že na vládu čakajú veľké výzvy a dodal, že spoločne s premiérkou Beatou Szydlovou cíti veľkú spoluzodpovednosť za správu vecí verejných, za spravovanie vlasti.

Nová predsedníčka vlády ubezpečila, že jej kabinet urobí všetko pre to, aby Poliaci pocítili, že sa vláda venuje všetkým ich problémom, hoci tým najmenším. Informovala o tom spravodajská televízia TVN24.

Podobne ako Andrzej Duda sa aj Beata Szydlová prihlásila k slovám zakladateľa strany Právo a spravodlivosť Lecha Kaczynského, v zmysle ktorých má byť Poľsko krajinou dostatočne silnou na to, aby pomáhala a nemusela sa obávať silnejších.

Členovia novej poľskej vlády sa po zložení ústavou predpísaného sľubu zišli na prvom zasadaní nového kabinetu, po ktorom sa jednotliví noví ministri rozišli do im zverených rezortov, aby tam absolvovali prvé pracovné rokovania. Ešte predtým si nová premiérka Beata Szydlová prevzala aj oficiálne úrad od svojej predchodkyne Ewy Kopaczovej.

Pred slávnostným aktom vymenovania v prezidentskom paláci si členovia nového kabinetu uctili tak pamiatku obetí parížskych teroristických útokov, ako aj tragicky zosnulého prezidenta krajiny a zakladateľa strany PiS Lecha Kaczynského.

Podľa poľských médií by šéfka novej vlády mohla už v stredu predstúpiť pred poslancov Sejmu, v ktorom má konzervatívna a euroskeptická strana Právo a spravodlivosť nadpolovičnú väčšinu, a tak môže vládnuť sama. V Poľsku sa dostala k moci jednofarebná vláda po prvý raz od pádu komunizmu v roku 1989.

Zloženie kabinetu oznámila Szydlová pred týždňom. Agentúra AP ho charakterizovala ako silne proamerický a voči Rusku silne podozrievavý. Zlé jazyky tvrdia, že zloženie kabinetu je vraj viac dielom šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského a prezidenta Andrzeja Dudu, než samotnej premiérky.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Poľsko #Beata Szydlová