Strojca útokov v Paríži bol slušný chlapec

Abdelhamid Abaaoud nemal dôvod znenávidieť západný svet. Napriek tomu sa stal strojcom ohavných teroristických útokov v Paríži.

18.11.2015 10:35
Abdelhamid Abaaoud, terorista Foto:
Na archívnej snímke Abdelhamid Abaaoud, terorista, ktorý zosnoval útoky v Paríži. Pravdepodobne bojuje v Sýrii v radoch Islamského štátu.
debata (90)

Od narodenia vyrastal v Belgicku. Otec, prisťahovalec z Maroka, sa v Bruseli uchytil ako obchodník a synovi zaplatil vzdelanie na elitnej škole. Bola to škola, kam dávajú svoje deti najbohatší rodičia.

Abaaoud pôsobil ako bezproblémový tínedžer. „Žiadna hádka alebo náznak súvisiaci s rasizmom,“ povedal pre belgický portál Sudinfo jeden bývalý spolužiak, ktorý chce zostať v anonymite. „S každým si rozumel. Bol v skupine chlapcov, ktorí radi hrali futbal a robil zábavu v triede,“ dodal.

Zhrozený otec

Nie je známe, kedy sa Abaaoud radikalizoval. Možno pred piatimi rokmi, možno ešte skôr. Keď v januári tohto roku Belgicko odhalilo plánovaný útok proti policajtom, za ktorým stál Abaaoud, jeho otec bol zdesený. „V mene boha sa pýtam, prečo chcel zabíjať nevinných Belgičanov? Tejto krajine vďačíme za všetko. Fantastický život. Abdelhamid nebol problémové dieťa a stal sa úspešný obchodník,“ zdôraznil vtedy Omar Abaaoud pre noviny Derniere Heure.

Otec teroristu nechápe, ako sa mohol pridať k islamským radikálom: „Náhle odišiel do Sýrie. Každý deň sa čudujem, ako sa dokázal radikalizovať až tak ďaleko,“ dodal pre zmienený denník. Bývalý študent prestížnej školy začal byť posadnutý dokonca tak silno náboženským fanatizmom, že do radov Islamského štátu naverboval svojho 13-ročného brata. Za lanárenie ľudí do teroristickej organizácie ho neskôr v neprítomnosti odsúdili na dvadsať rokov za mreže.

Podarilo sa mu utiecť

Keď začiatkom tohto roku belgická polícia urobila záťah na teroristov, ktorí chystali spomínané atentáty, verila, že zatkne aj Abaaouda. Nezadržala ho, ale minister spravodlivosti Koen Geens bol presvedčený, že nasadené putá na rukách nebezpečného zločinca sú otázkou času. „Verím, že budeme schopní zadržať ho čo najskôr,“ pripomenula výrok ministra agentúra Reuters.

Abaaoud, ktorý je známy pod prezývkou Meč proroka, prinajmenšom dva razy prekĺzol cez ruky belgických bezpečnostných zložiek. Keď sa vrátil zo Sýrie, aby riadil útoky proti policajtom a keď sa vrátil späť na Blízky východ medzi bojovníkov Islamského štátu.

Tento terorista sa vysmieva belgickým bezpečnostným zložkám, že ho nedokážu dolapiť. V rozhovore pre propagandistický časopis Dabiq, ktorý je hlásnou trúbou Islamského štátu, povedal, že policajt pri náhodnej kontrole nespoznal jeho tvár. O návrate do Belgicka poznamenal, že ho viedli idey džihádu: „S dvoma ďalšími som prišiel, aby sme terorizovali križiakov, ktorí vedú vojnu proti moslimom.“ Kým on stihol včas zmiznúť pred policajnou raziou, dvoch komplicov zastrelili.

Špekulovalo sa o smrti Abaaouda. Príbuzní dostali jednu nezaručenú správu, že zahynul pri nálete, ale ukázalo sa, že je nažive.

Cesta cez Prahu

Abaaoud má určite prsty vo viacerých atentátoch v Európe. Napríklad Mehdi Nemmouche bol s ním v telefonickom kontakte v januári 2014. Tento islamský radikál o štyri mesiace spáchal útok v židovskom múzeu v Bruseli, kde zavraždil štyroch ľudí.

V auguste tohto roku sa francúzskej polícii podarilo zadržať džihádistu Redu Hameho, ktorého Abaaoud vyslal zabíjať do Európy. Pri výsluchu sa priznal, že absolvoval šesťdňový výcvik v sýrskom meste Rakka, ktoré je baštou Islamského štátu.

„Abaaoud povedal Hamemu, aby cestoval cez Prahu do západnej Európy. Zámerom bolo, aby unikol pozornosti,“ napísali noviny Le Monde. Abaaoud mu dal USB kľúč so šifrovaným softvérom a hotovosť dvetisíc eur. „Hame dostal od neho pokyny, aby zaútočil na nejaký ľahký cieľ, ako je napríklad koncertná hala, čím by dosiahol čo najvyšší počet obetí,“ uviedol Le Monde s odvolaním na zdroje medzi vyšetrovateľmi.

Abdelhamid Abaaoud – mozog atentátov v Paríži

  • Narodil sa v Belgicku, má marocký pôvod. Pochádza zo šiestich detí. Má 27 rokov.
  • Začiatkom tohto roku chystal s komplicmi útoky na policajtov v Belgicku, ale bezpečnostné zložky odhalili plány. Protiteroristické komando pri zásahu zabilo dvoch radikálov. Abaaoud však ušiel. Pravdepodobne sa vrátil do Sýrie, kde už predtým bojoval po boku Islamského štátu. Abaaoudovi sa pripisuje aj zmarený útok vo vlaku na trati medzi Bruselom a Parížom.
  • Keď sa vracal do Belgicka (zrejme na prelome rokov 2014 a 2015), asi prišiel do Európy v prestrojení za utečenca. Televízia CNN totiž uviedla, že belgickej tajnej služby sa vtedy podarilo zachytiť telefonát z mobilu, ktorý mal v Grécku asi Abaaoud.
  • V Belgicku ho odsúdili v júli tohto roku v neprítomnosti na 20 rokov väzenia za nábor bojovníkov pre Islamský štát. (Vyniesli nad ním najvyšší možný trest.) V januári 2014 dokonca naverboval do Sýrie svojho 13-ročného brata, ktorý získal prezývku najmladší džihádista na svete.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristické útoky #útoky v Paríži