IS je najbohatšia teroristická organizácia v dejinách

Obrovské zdroje na odporné ciele. Samozvaný Islamský štát (IS) je nebezpečný aj preto, že jeho sila stojí na veľkých peniazoch. Jednoznačne je najbohatšou teroristickou organizáciou v dejinách.

21.11.2015 07:00
Mideast Islamic State Syrian Stronghold Foto: , ,
Islamisti šíria hrôzu. Vľavo radikál v sýrskom meste Rakká na verejnosti číta rozsudky o bičovaní. Francúzsko je po atentátoch v Paríži mimoriadne ostražité - vpravo sú vojaci, ktorí strážia okolie pri múzeu Louvre.
debata (101)

Džihádisti, ktorí v Sýrii a Iraku okupujú územia porovnateľné s veľkosťou rozlohy Británie, sa môžu opierať, žiaľ, o výraznú finančnú silu. „Teroristická organizácia má majetok v hodnote 2,6 bilióna eur a jej odhadovaný rozpočet na tento rok predstavuje 2,5 miliardy eur,“ povedal francúzskemu denníku Le Figaro odborník na problematiku financovania terorizmu Charles Brisard.

Keď americká organizácia Rand Corporation na jeseň 2014 predstavila v Kongrese USA správu o financovaní IS, odhadla, že teroristi denne zarobia jeden až tri milióny dolárov. V prípade najvyššieho odhadu by to vychádzalo ročne v prepočte na približne miliardu eur.

Veľa zisku z ropy

Francúzsky expert Brisard upozornil, že títo džihádisti sú finančne sebestační – na rozdiel od teroristov z Al-Kajdá, ktorí čerpajú hlavne z darov. Tri najväčšie položky v príjmoch tvoria vydieranie a obchodovanie s ropou a plynom. Dovedna to vychádza na 1,75 miliardy eur ich hlavných príjmov v tomto roku. Obohacujú sa aj inak – napríklad predajom ukradnutých starožitností na čiernom trhu, čo im vynieslo približne 30 miliónov eur. Matematika je jednoduchá – čím viac území obsadia, tým viac tučnejú ich zisky.

Napriek tomu, že embargo nedovoľuje teroristom vyvážať ropu, darí sa im exportom speňažiť časť ťažby čierneho zlata. Hranice sú totiž slabo kontrolované. Zvyšok predávajú na okupovaných územiach. „Denne na rope zarobia 1,5 milióna dolárov,“ upozornil britský denník Financial Times.

Z obrovských zdrojov ľahko financujú, čo potrebujú. „Ozbrojené akcie, údržbu základní, výzbroj, stravu a žold pre 30-tisíc bojovníkov, ktorým dávajú 300 dolárov mesačne, vyplácajú aj peniaze rodinám po zabitých,“ spomenul Brisard hlavné oblasti, kam prúdia financie IS.

Niektorí bezpečnostní analytici tvrdia, že teroristická organizácia má 25-tisíc mužov so zbraňami. Francúzsky týždenník Le Nouvel Observateur s poukázaním na údaj Medzinárodného strediska pre štúdium radikalizácie odhaduje ich počet približne na 21-tisíc. V každom prípade je to silná armáda náboženských fanatikov, ktorá si vyžaduje veľké finančné zdroje.

Teroristická organizácia má majetok v hodnote 2,6 bilióna eur a jej odhadovaný rozpočet na tento rok predstavuje 2,5 miliardy eur.
Charles Brisard, odborník na problematiku financovania terorizmu

Katar, Saudská Arábia

<A>Brisard tvrdí, že 50 miliónov eur získava IS v tomto roku z finančných darov. V značnom objeme sú to peniaze z dvoch krajín v Perzskom zálive. Zo Saudskej Arábie, absolutistickej monarchie, ktorej zástupca paradoxne stojí na čele jedného výboru OSN pre ľudské práva, a z Kataru, kde sa budú konať majstrovstvá sveta vo futbale.

Niektorí experti sa nazdávajú, že finančná injekcia z týchto dvoch krajín slabne. (Stále je však vysoká.) „Darcovia z Kataru a zo Saudskej Arábie podporujú sunnitských nepriateľov irackého a sýrskeho režimu. Zo Západu však narastá tlak, pretože oficiálne sú obidva štáty jeho spojencami,“ poznamenal francúzsky portál Boursier.

Keď je reč o spomínaných územných ziskoch, stáva sa, žiaľ, že džihádisti natrafia na obrovskú korisť. Napríklad keď obsadili významné iracké mesto Ramádí, zmocnili sa veľkého vojenského skladu. Získali tisíce zbraní. V Mosule, v inom meste v Iraku, po okupácii vtrhli do pobočky centrálnej banky a súkromných bánk. Našli v nich 430 miliónov dolárov v bankovkách. Vykradnutie bánk v Mosule znamenalo prelom pre teroristov. „Vtedy – v júni 2014 – sa totiž stali sebestačnou organizáciou,“ upozornil Le Nouvel Observateur.

Islamisti šíria hrôzu. Vľavo radikál v sýrskom... Foto: SITA, AP, Frank Augstein
France Paris Attacks Islamisti šíria hrôzu. Vľavo radikál v sýrskom meste Rakká na verejnosti číta rozsudky o bičovaní. Francúzsko je po atentátoch v Paríži mimoriadne ostražité - vpravo sú vojaci, ktorí strážia okolie pri múzeu Louvre.

Boj proti džihádistom

Jedným zo spôsobov, ako pretínať finančné žily teroristov, je zamerať sa na ich obchodovanie s ropou. Medzinárodná koalícia sa v poslednom čase pozerá na to, ako obmedziť príjmy džihádistov z čierneho zlata. Je podobne významné, ako bolo oslabenie nacistov, keď bombardovali petrochemický priemysel na rumunskom území. Bomby smerujú na zariadenia pod kontrolou teroristov.

Po piatkových atentátoch v Paríži sa nálety zväčšujú. Američania oznámili, že v nedeľu v noci zničili 116 kamiónov s cisternami. Bolo to prvý raz, čo sa tak silno zamerali na prepravu ropy. Nelegálny export ropy by sa však dal úplne zastaviť iným opatrením, prízvukujú noviny La Croix. Chce to však ústretovosť v regióne: „Stačilo by, keby Turecko ako hlavná destinácia zavrelo hranice pre kamióny s cisternami. Dosiaľ to však odmieta spraviť. Zastavenie premávky by ukázalo, či Ankara má, alebo nemá vôľu naozaj bojovať proti IS,“ zdôraznil francúzsky denník.

Pašovanie ľudí

Portál Boursier napísal, že teroristi sú zapletení aj do migrácie: „Ich zárobková činnosť nepochybne pozostáva aj z prepravy utečencov, ktorí sa snažia dostať do Európy, pričom sú nútení dať veľa peňazí prevádzačom.“

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #teroristická hrozba #džihádisti #vojna v Sýrii