Francúzska polícia žiada o pomoc s identifikáciou atentátnika z Paríža

Francúzska polícia v nedeľu zverejnila fotografiu tretieho zo samovražedných atentátnikov, ktorí sa v piatok 13. novembra odpálili pri štadióne Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis. Požiadala zároveň verejnosť o pomoc s jeho identifikáciou.

22.11.2015 20:06
debata (33)
Francúzska polícia zverejnila fotografiu... Foto: SITA
terorista, paríž, francúzsko, Francúzska polícia zverejnila fotografiu tretieho zo samovražedných atentátnikov, ktorí sa v piatok 13. novembra odpálili pri štadióne Stade de France.

K parížskym atentátom sa prvýkrát vyjadril aj člen kapely Eagles of Death Metal, ktorej koncert v sieni Bataclan sa stal jedným z terčov teroristov.

Už v piatok polícia informovala, že rovnako ako atentátnik identifikovaný na základe nájdeného sýrskeho pasu ako Ahmad Muhammad prišiel aj tretí terorista do Európy cez Grécko. Pri štadióne Stade de France, kde v tú chvíľu okrem tisícov fanúšikov sledoval zápas medzi Francúzskom a Nemeckom aj francúzsky prezident François Hollande, sa 13. novembra odpálili celkom traja muži.

Jedným z nich bol dvadsaťročný francúzsky občan žijúci v Belgicku Bilal Hadfi, ktorý údajne bojoval v Sýrii na strane teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Odpálil sa o 21:53 v ulici Rue de la Cokerie v blízkosti prevádzky rýchleho občerstvenia McDonald's.

Druhého útočníka, ktorý sa odpálil o 21:20 v ulici Rue Rimeta, polícia identifikovala na základe sýrskeho pasu nájdeného pri jeho tele ako dvadsaťpäťročného Ahmada Muhammada z Halabu. Nie je však jasné, či je pas pravý. Objavili sa informácie, že patrí sýrskemu vojakovi, ktorého zabili niekoľko mesiacov pred atentátmi.

V nedeľu polícia zverejnila fotografiu tretieho atentátnika, ktorý sa odpálil o 21:30 v ulici Rue Rimeta, blízko vstupu do sektora H štadiónu Stade de France.

Posledných dvoch menovaných teroristov zaregistrovali grécke úrady 3. októbra po tom, čo dorazili do krajiny spolu s utečencami z Turecka. Macedónske tajné služby francúzskym kolegom potvrdili, že aj na ich území Muhammad pricestoval so spoločníkom. Obaja muži sa potom spoločne zaregistrovali tiež v utečeneckom tábore v juhosrbskom Preševe.

Po samovražedných atentátoch v Paríži zahynulo celkom 130 ľudí a viac ako 350 ľudí utrpelo zranenia. Najviac obetí si vyžiadal útok v sieni Bataclan, kde na koncerte americkej rockovej skupiny Eagles of Death Metal zahynulo celkom 89 ľudí.

K atentátom sa vôbec prvýkrát vyjadril aj Jesse Hughes, jeden zo zakladateľov skupiny Eagles of Death Metal, ktorý bol v čase útoku na pódiu. Niektorí návštevníci koncertu sa podľa neho pred teroristami schovali v šatni, ktorú mali hudobníci k dispozícii.

Atentátnici sa do nej dostali a zabili všetkých, okrem jedného muža, ktorý sa ukryl pod Hughesovu koženú bundu. Dôvodom, prečo v Bataclane toľko ľudí zahynulo, je podľa Hughesa okrem iného to, že „veľa ľudí nechcelo opustiť svojich priateľov“.

Prezident Hollande v pondelok začne sériu rokovaní so svetovými politikmi o boji proti terorizmu po parížskych atentátoch. Najprv sa ráno stretne s britským premiérom Davidom Cameronom a na poludnie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

V utorok poletí do Washingtonu na stretnutie s americkým prezidentom Barackom Obamom, v stredu ho v Paríži navštívi nemecká kancelárka Angela Merkelová. Vo štvrtok bude Hollande pokračovať v rokovaniach v Moskve, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V sobotu opäť v Paríži prijme čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #terorista #teror v Paríži