Rusko začalo s procedúrou dodávok S-300 do Iránu

Iránska tlačová agentúra TASNIM v pondelok s odvolaním sa na iránskeho veľvyslanca v Moskve Mehdího Saneího informovala, že Rusko začalo s procedúrou dodávky protiraketových systémov S-300 do Iránu.

23.11.2015 14:09 , aktualizované: 14:35
debata (27)

Rusko a Irán podpísali 9. novembra zmluvu na dodávku systémov protivzdušnej obrany S-300. Hneď ako Rusko splní prvú časť kontraktu, Irán stiahne svoje námietky, ktoré podal na arbitrážny súde v súvislosti s neplnením zmluvy zo strany Ruska.

Rusko a Irán totiž podpísali zmluvu o dodávkach systémov S-300 v roku 2007. Jej realizácia však musela byť pozastavená v súvislosti s prijatím rezolúcie č. 1929, ktorou Bezpečnostná rada OSN uvalila na Irán sankcie. V reakcii na neplnenie zmluvy Ruskom Irán vtedy podal žalobu na medzinárodný arbitrážny súd.

Príčinou uvalenia sankcií OSN na Irán bol jeho kontroverzný jadrový program. Vyvolával totiž obavy, že Irán by ho mohol zneužívať na zbrojenie, čo však Teherán stále popiera. Tento nukleárny program bol dlhé roky témou rokovaní Iránu a svetových mocností, ktoré napokon 14. júla podpísali historickú zmluvu o spôsoboch riešenia tohto problému.

Prijatý akčný plán zahŕňa zrušenie ekonomických a finančných sankcií uvalených medzinárodným spoločenstvom na Irán výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu. Na základe dohody, ktorú Teherán so šiestimi mocnosťami uzavrel, bude voči Iránu ešte päť rokov platiť embargo OSN na dovoz zbraní a ďalších osem rokov nebude môcť Teherán dovážať rakety. Irán okrem toho súhlasil s tým, že ak dohodu poruší, Západ voči nemu obnoví aj ďalšie sankcie.

Agentúra RIA Novosti pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin ešte v apríli tohto roku vydal výnos, ktorým zrušil zákaz na dodávku systémov S-300 do Iránu. Stalo sa tak vzhľadom na pokrok dosiahnutý v rámci rokovaní o iránskom jadrovom programe, ktoré sa začiatkom apríla vo švajčiarskom Lausanne skončili uzavretím rámcovej dohody medzi Iránom a šesticou veľmocí.

Rusko zmiernilo zákaz vývozu jadrových zariadení do Iránu

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v pondelok do Iránu na dvojdňovú pracovnú návštevu, počas ktorej sa zúčastní na summite Fóra krajín vyvážajúcich plyn (GECF) a bude mať celý rad bilaterálnych stretnutí s iránskymi predstaviteľmi.

Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov pre agentúru TASS uviedol, že účastníci summitu chcú posúdiť perspektívy rozvoja svetového trhu s plynom ako najdostupnejším, najvýhodnejším a najekologickejším spomedzi energonosičov.

V rámci spomínaného summitu by Putin mal absolvovať aj celý rad schôdzok s predstaviteľmi členských štátov fóra GECF. Okrem toho sa Putin ešte v pondelok stretne s najvyšším iránskym duchovným ajatolláhom Alím Chameneím, ako aj s prezidentom Hasanom Rúháním.

Podľa Ušakova medzi hlavné témy rokovaní s nimi bude patriť situácia v Sýrii, kde Irán i Rusko stoja na strane prezidenta Bašára Asada a jeho vlády. Hovoriť budú i o pláne medzi svetovými mocnosťami a Teheránom, ktorý sa týka iránskeho jadrového programu, ako i o boji medzinárodného spoločenstva proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Reč bude podľa TASS-u aj o dvojstrannej ekonomickej spolupráci.

Ako informovala agentúra Reuters, Kremeľ zverejnil Putinom podpísaný výnos, ktorým sa zmierňuje zákaz vývozu jadrových zariadení a technológií do Iránu.

Ruské firmy teraz môžu do Iránu vyvážať zariadenia a poskytovať finančné a technické poradenstvo v troch špecifických prípadoch: pri prestavbe dvoch kaskád centrifúg na zariadení na obohacovanie uránu vo Fordú, pri podpore úsilia Iránu exportovať svoj obohatený urán výmenou za dodávky surového uránu a pri modernizácii jeho ťažkovodného reaktora v Araku.

Tento výnos, ako pripomenul Reuters, súvisí s júlovým uzavretím dohody o kontroverznom jadrovom programe Iránu, o ktorom Západ tvrdil, že Teherán ho zneužíva na výboru jadrovej zbrane.

Súčasťou zmluvy medzi Teheránom a mocnosťami je aj dohoda, že výmenou za zrušenie sankcií, ktoré na Irán uvalili USA, EÚ a OSN, bude Teherán nútený dlhodobo obmedziť svoj jadrový program. Dohoda okrem iného počíta s postupným rušením sankcií postihujúcich iránsky ropný export, bankovú sféru a ďalšie oblasti.

Ich uvoľňovaniu však bude musieť predchádzať potvrdenie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), že Irán podnikol všetky potrebné kroky na obmedzenie svojho nukleárneho programu. K tomu by malo dôjsť koncom tohto roka.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #Vladimir Putin