Kyjev pohrozil anektovanému Krymu embargom nákladnej dopravy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko listom navrhol ukrajinskej vláde dočasne zastaviť obojstranné železničné aj automobilové spojenie medzi Ukrajinou a anektovaným Krymom. Podľa pondelkového oznámenia prezidentskej kancelárie sa má opatrenie týkať nákladnej dopravy. Premiér Arsenij Jaceňuk podľa ukrajinských médií tento krok odporúča.

23.11.2015 15:12
debata (174)

Návrh na embargo obsahuje Porošenkov list zo 4. novembra, o ktorom Kyjev informoval až v pondelok. „Hlava štátu v liste navrhuje vláde dočasne zastaviť nákladnú automobilovú a železničnú dopravu s Krymom v oboch smeroch,“ uvádza sa vo vyhlásení Porošenkovej kancelárie.

List uvádza, že „jedným z terajších prioritných úloh orgánov štátnej moci je určenie modelu ďalších vzťahov Ukrajiny s okupovaným Krymom“.

Preprava nákladu na Krym a z okupovaného polostrova viazne už od polovice septembra, keď sa živelne rozhodli zastaviť dopravné spojenie aktivisti hnutia Blokáda Krymu. Minulý víkend sa protiruskí aktivisti odhodlali k ďalšiemu kroku, keď zrejme ich rukami severne od Krymu padli dva stĺpy diaľkového elektrického vedenia a dodávka prúdu z Ukrajiny na polostrov sa zastavila.

Premiér Arsenij Jaceňuk v pondelok dal najavo, že prezidentov návrh na zastavenie nákladnej prepravy na Krym a z Krymu podporuje. Premiér zároveň pohrozil, že Kyjev „zrkadlovo“ odpovie na plán Ruska zastaviť s platnosťou od 1. januára budúceho roka dovoz ukrajinských potravín do Ruska.

Minister vnútra Arsen Avakov vyhlásil, že Ukrajina by mala zastaviť akékoľvek obchodné styky s anektovaným Krymom. Avakov takisto podporil zastavenie dodávok prúdu.

Moskva o zámere zastaviť dovoz potravín z Ukrajiny informovala minulý týždeň. Ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev povedal, že plán súvisí so zapojením Kyjeva do protiruských sankcií, vyhlásených v Európskej únii a USA po minuloročnej ruskej anexii Krymu.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #embargo #anexia Krymu