Turci zostrelili ruskú stíhačku. Moskva potvrdila smrť pilota a vojaka

Turecká armáda pri hranici so Sýriou zostrelila ruské vojenské lietadlo Su-24. Obaja piloti sa katapultovali, ale pri zoskoku padákom na nich zo zeme strieľali sýrski povstalci a jedného podľa svojho vyhlásenia zasiahli, takže na zem dopadol mŕtvy. Druhý pilot je nezvestný. Turecko je presvedčené, že dvojčlenná posádka je stále nažive. Smrť jedného z dvoch pilotov ako aj smrť ďalšieho ruského vojaka v Sýrii počas pátracej operácie "predbežne" potvrdil ruský generálny štáb. Moskva tvrdí, že jej stroj sa nachádzal mimo tureckého vzdušného priestoru. Podľa ruských médií lietadlo zostrelili zo zeme. Na vyriešenie zložitej situácie okolo zostrelenia ruského vojenského lietadla Tureckom treba diplomaciu, povedal to po mimoriadnej schôdzke veľvyslancov krajín NATO generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Ide o najvážnejší medzinárodný incident sýrskeho konfliktu.

24.11.2015 09:45 , aktualizované: 21:37
turecko, zostrelenie, ruská stíhačka, stíhačka,... Foto:
Turecká armáda pri hranici so Sýriou zostrelila ruské vojenské lietadlo Su-24.
debata (1881)

Prezident Vladimir Putin povedal, že zostrelenie lietadla je od Turecka úder do chrbta a že Turci sa zachovali ako napomáhači teroristov. Putin to vyhlásil po stretnutí s jordánskym kráľom Abdulláhom. Ruský prezident trval na tom, že ruské lietadlo sa nachádzalo jeden kilometer od tureckého územia a nebolo žiadnou bezpečnostnou hrozbou.

Ruský stroj pritom podľa ruského vodcu Turecko nijako neohrozoval, bol nasadený do operácie s bojovníkmi Islamského štátu v Sýrii. Podľa tureckej verzie stroj zostrelili piloti tureckých stíhacích lietadiel; ruské médiá informovali o rakete odpálenej zo zeme, Putin však neskôr hovoril o strele vzduch-vzduch vypustenej tureckou stíhačkou.

„Rusko nestrpí, aby dochádzalo k takýmto zločinom, ako bol útok na ruský Su-24,“ citovala ruského prezidenta agentúra TASS. Turecká žiadosť zvolať po incidente rokovanie Severoatlantickej aliancie „vyzerá ako pokus dať NATO do služieb Islamského štátu“, citovala ruská tlačová agentúra Putina.

Jeden z pilotov je podľa nepotvrdenej informácie mŕtvy

Do operácie Turci nasadili stíhačky F-16, ale ruskú stíhačku nakoniec zostrelili rakety vystrelené zo zeme. Stroj spadol v provincii Latákíja na dedinu, v ktorej žije turkménska menšina. Trosky dopadli na stany, v ktorých žijú. Po pilotoch pátrajú po tiež ruské vojenské vrtuľníky. Podľa nepotvrdených informácií je už jeden z pilotov mŕtvy.

Zdroje z tureckej armády oznámili, že Turci desaťkrát varovali ruských pilotov, že vnikli do tureckého vzdušného priestoru. Nachádzali sa v ňom asi 5 minút. Ruské ministerstvo obrany však trvá na tom, že lietadlo po celý čas operovalo výhradne nad Sýriou, a tvrdí, že to môže dokázať. „Overujeme okolnosti pádu ruského stíhacieho lietadla. Ministerstvo zdôrazňuje, že lietadlo bolo po celý čas letu nad sýrskym územím,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Súkromná televízia Habertürk odvysielala zábery padajúceho horiaceho lietadla. Na videu, ktoré má k dispozícii turecká agentúra Anadolu, je vidieť dvoch pilotov s padákmi klesajúcich k zemi.

Upozornenie: Vhodné pre osoby od 18 rokov!

Kvôli incidentu mimoriadne zasadne NATO

Kvôli zostreleniu ruského vojenského lietadla Su-24 sa uskutoční mimoriadna schôdzka Severoatlantickej rady, najvyššieho orgánu NATO. Požiadala o to Ankara po tom, čo sa premiér Ahmet Davutoglu stretol s náčelníkom generálneho štábu armády a s ministrom zahraničných vecí. O stretnutí informovala aliancia.

„Na žiadosť Turecka o 17:00 (SEČ) mimoriadne zasadne Severoatlantická rada. Cieľom tejto schôdzky je, aby Turecko informovalo spojencov o zostrelení ruského lietadla,“ oznámila hovorkyňa NATO Carmen Romerová. Aliancia vraj situáciu pozorne sleduje a je v spojení s tureckými úradmi.

Rusko považuje incident za veľmi vážny. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého je zatiaľ skoro na vyvodzovanie dôsledkov. Hovorca nevie, či minister zahraničia Sergej Lavrov nezruší stredajšiu návštevu Turecka. Prezident Vladimir Putin sa k incidentu možno vyjadrí pri utorkovom rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Ruská stíhačka Suchoj Su-24 na archívnej... Foto: Reuters, HANDOUT
Lietadlo, Su-24, Ruská stíhačka Suchoj Su-24 na archívnej snímke. Bojové lietadlo tohto typu zostrelila turecká armáda pri hranici so Sýriou.

Podľa ruských politikov ide o provokáciu

Ruskí poslanci na zostrelenie lietadla reagovali rozhorčene, poslanci v Moskve to označili za provokáciu a žiadajú zastavenie leteckého spojenia s Tureckom.

Podľa senátora Franca Klinceviča, ktorý je podpredsedom branného a bezpečnostného výboru Rady federácie, bude Moskva od Ankary žiadať „vyčerpávajúce vysvetlenie“ incidentu. „Turecko sa zapojilo do medzinárodnej provokácie, ak možno veriť slovám našich vojakov. A ja im verím,“ povedal Klincevič agentúre RIA Novosti.

Rusko má podľa senátora kontrolu nad svojimi vzdušnými prostriedkami a má tiež jasné dôkazy, kde sa v danom okamihu každý stroj nachádza. „Lietadlo letelo vo výške 6-tisíc metrov, zatiaľ čo mobilné protilietadlové strely majú dosah len 4-tisíc metrov,“ upozornil Klincevič. Podľa neho to môže znamenať, že lietadlo zostrelila pozemná batéria, ktorú sýrski povstalci vo výzbroji nemajú.

Podpredseda ruskej Štátnej dumy Nikolaj Levičev vyzval šéfa ruskej agentúry civilného letectva Alexandra Něradka, aby zablokoval všetky letecké spojenia medzi Ruskom a Tureckom. Dôvodom je podľa Levičeva zvýšené riziko teroristického útoku na ruské lietadlá.

„V situácii, keď vzťah tureckých štátnych orgánov k teroristickej skupine Islamský štát nemožno nazvať negatívnym, existuje vysoké nebezpečenstvo preniknutia teroristov na turecké letiská. To môže znamenať nebezpečenstvo pre ruské lietadlá,“ dodal ruský poslanec.

Turecko varovalo Rusov už predtým

Turecko, ktoré v sýrskom konflikte na rozdiel od Moskvy stojí proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, nedávno upozornilo Rusov, že uplatní všetky svoje práva pri obrane hranice. Reagovalo tak na správy, podľa ktorých ruské lietadlá operujú v oblasti obývanej sýrskymi Turkménmi.

Varovanie minulý týždeň tlmočili ruskému veľvyslancovi v Ankare, ktorého si turecké ministerstvo zahraničných vecí predvolalo kvôli ruským útokom na pohraničné dediny. Spolu s veľvyslancom povolali aj vojenského atašé ruského veľvyslanectva, ktorému Turci povedali, že ruská armáda operuje príliš blízko tureckej hranice a zvyšuje tým možnosť, že Turecko bude musieť brániť svoje územie.

Ankara navyše upozornila, že v týchto oblastiach nepôsobia príslušníci Islamského štátu ani iné teroristické skupiny, proti ktorým Rusko podľa svojich vyhlásení v Sýrii bojuje. Útoky vraj nútia civilistov utekať z domovov a Turecko je tak vystavené ďalšej utečeneckej vlne.

Turecké lietadlá už proti Rusom intervenovali 3. októbra, keď prinútili ruské vojenské lietadlo, ktoré sa dostalo nad Turecko, aby sa obrátilo späť do Sýrie. Moskva vtedy incident vysvetľovala tým, že v oblasti bolo zlé počasie. V ďalšom prípade, ktorý sa stal 16. októbra, turecká armáda zostrelila bezpilotné lietadlo ruskej výroby, ktoré sa objavilo nad územím Turecka.

Miesto pádu zostrelenej stíhačky. Foto: Reuters, STRINGER
turecko, zostrelenie stíhačky, stíhačka, rusko, sýria, Miesto pádu zostrelenej stíhačky.

Lavrov po zostrelení lietadla zrušil návštevu Turecka

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov oznámil, že ruší návštevu Turecka, ktorá bola naplánovaná na 25. novembra. Stalo sa tak po tom, čo turecká stíhačka F-16 zostrelila dnes ruské bojové lietadlo Su-24. Ruský rezort obrany oznámil, že považuje konanie tureckého letectva za „akt nepriateľstva“, uviedla agentúra RIA Novosti.

Podľa agentúry Reuters Lavrov z čiernomorského letoviska Soči zároveň vyzval spoluobčanov, aby necestovali do Turecka. Hrozba terorizmu v Turecku nie je podľa jeho slov menšia než v Egypte, kde pri októbrovom bombovom útoku na ruské dopravné lietadlo zahynulo 224 ľudí. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Turecký predstaviteľ: Piloti zostreleného ruského lietadla sú nažive

Podľa predchádzajúcich správ oboch členov posádky zasiahnutého lietadla zastrelili počas zoskoku padákom po katapultáži príslušníci povstaleckej skupiny nazývanej Turkménska brigáda v Sýrii, ktorá s podporou Turecka bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

„Naše jednotky, ktoré dostali informácie, že obaja piloti sú nažive, pracujú na zabezpečení ich prepustenia z rúk sýrskych povstalcov,“ povedal pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ tureckej vlády.

Stíhací bombardér Su-24 zostrelili dopoludnia viacúčelové stíhacie lietadlá typu F-16 tureckého vojenského letectva po tom, ako ruský stroj údajne narušil turecký vzdušný priestor.

Posádka lietadla, ktorú tvorí pilot a navigátor, sa po zásahu raketou vzduch-vzduch a následnom požiari úspešne katapultovala, avšak počas letu na padáku na nich strieľali z ručných zbraní príslušníci turkménskych milícií. Podľa jedného zo svojich veliteľov oboch zabili.

NATO: Zostrelenie ruskej stíhačky Tureckom musí vyriešiť diplomacia

Vyhodnotenie incidentu ďalšími spojeneckými krajinami sú podľa Stoltenberga v súlade s tým, ako dianie popísali sami Turci. Ankara tvrdí, že jeho stíhačka zostrelila ruský stroj nad tureckým územím, Moskva to odmieta.

„Je to vážna situácia. Je to situácia, ktorá si žiada, aby sme boli všetci opatrní a prispeli k upokojeniu,“ vyhlásil Stoltenberg. Víta preto ďalšie pokračujúce priame kontakty medzi Moskvou a Ankarou. Tie by podľa neho mali prispieť nielen k vyriešeniu zostrelenia, ale aj posilniť mechanizmy na zabezpečenie, že sa podobná situácia nebude opakovať.

„Musíme sa vyhnúť tomu, aby sa takéto incidenty a nehody nedostali mimo kontrolu,“ upozornil Stoltenberg.

NATO podľa svojho generálneho tajomníka dáva zároveň jednoznačne najavo svoju podporu tureckej územnej celistvosti. Turci si na ruské narušenie svojho vzdušného priestoru opakovane sťažovali v podstate od začiatku ruskej leteckej kampane nad Sýriou.

Upozornenie: Vhodné pre osoby od 18 rokov!

Ruská armáda o incidente – mŕtvy jeden pilot a námorný pešiak

Podľa náčelníka sa zostrelený bombardér zrútil v Sýrii, asi štyri kilometre od hraníc s Tureckom. Piloti sa katapultovali, avšak jedného zabili ešte „vo vzduchu paľbou vedenou zo zeme“ sýrskymi povstalcami. Pri následnej pátracej operácii zahynul ďalší ruský vojak.

„Počas operácie bol jeden z vrtuľníkov poškodený paľbou zo strelných zbraní a musel núdzovo pristáť na neutrálnom území. Jeden námornej pešiak zahynul,“ povedal novinárom generálporučík Sergej Rudskoj. Dodal, že posádku zostreleného vrtuľníka sa podarilo evakuovať do bezpečia, zostrelenú helikoptéru medzitým povstalci zničili mínometovou paľbou.

Ruské letectvo podľa generála operuje v oblasti, kde sýrske vládne jednotky bojujú s „najradikálnejšími bandami“, v ktorých radách vraj bojuje aj viac ako tisícka Kaukazanov.

Generálny štáb taktiež vytvára dodatočné opatrenia na zabezpečenie ruského letectva v Sýrii, uviedol Rudskoj a dodal, že nabudúce budú ruské bombardéry operovať iba pod krytím stíhačiek. Okrem toho bude na sýrskom pobreží operovať ruský krížnik Moskva, ktorý je vybavený raketami Fort čoby námorným ekvivalentom protileteckého systému S-300.

„Varujeme, že budú zničené všetky potenciálne nebezpečné ciele,“ povedal generál.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #Turecko #zostrelené lietadlo