Pápež František prvýkrát navštívi africký kontinent

Pápež František v stredu odíde na svoju prvú návštevu Afriky. Počas šesťdňovej cesty zavíta do Kene, Ugandy a do Stredoafrickej republiky. Prvý krát tak navštívi kontinent, kde sa počet veriacich katolíkov na rozdiel od Európy neustále zvyšuje.

24.11.2015 11:17
Uganda, pápež František, Foto: ,
Heslá na budove Anglikánskej svätyne mučeníkov vo východnej Kampale vítajú pápeža Františka a zobrazujú aj jeho predchodcov.
debata (2)

František sa na svojej ceste nestretne len s hlavami štátov a vlád, ale tiež s tými najchudobnejšími. V Keni navštívi slum, v Ugande si vypočuje príbeh detského vojaka a v násilím zmietanej Stredoafrickej republike sa stretne s ľuďmi v utečeneckom tábore. Podľa hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho chce pápež na „kontinent postihnutý problémami, konfliktmi, nenávisťou a násilím“ priviezť „milosrdenstvo a božiu lásku“.

Prvou zastávkou bude Keňa, vo štvrtok by tam mal pápež slúžiť omšu pre pol milióna veriacich. V piatok sa František chystá navštíviť slum v Nairobi, kde žije v biednych podmienkach asi 100-tisíc ľudí. Podľa mnohých miestnych bude pápežova návšteva slumu určitým signálom pre afrických vodcov, ktorí podľa nich ignorujú najchudobnejších obyvateľov svojich krajín.

V Ugande sa v sobotu pápež vydá po stopách svojich predchodcov Pavla VI. a Ján Pavla II. a navštívi pútnické miesto v Namugongu neďaleko metropoly Kampaly. Na konci 19. storočia tam kráľ Mwanga II. nechal upáliť 32 katolíkov a anglikánov odmietajúcich vzdať sa kresťanstva. Omše by sa na tomto mieste malo zúčastniť až 100-tisíc veriacich. Následne si pápež vypočuje rozprávanie bývalého detského vojaka a katolíka nakazeného vírusom HIV.

Poslednou zastávkou na pápežovej africkej ceste bude Stredoafrická republika, ktorá je zmietaná občianskou vojnou. V marci 2013 v tejto prevažne kresťanskej krajine vykonalo prevrat moslimské hnutie Séléka vedené Michelom Djotodiom, ktorý sa následne stal prvým moslimským prezidentom tejto krajiny. V polovici minulého januára však pod tlakom susedných štátov odstúpil, lebo nedokázal zastaviť násilnosti vyvolané spormi medzi moslimskou menšinou a kresťanskou väčšinou reprezentovanou milíciami anti-balaka. Tieto násilnosti trvajú dodnes.

Chystaná pápežova návšteva vo vojnou sužovanej krajine mnohých prekvapila. Podľa Lombardiho však František na svojom rozhodnutí zastaviť sa aj v tretej najchudobnejšej krajine sveta trval. Údajne tam chce vyzvať na ukončenie „špirály násilia“. Mnohí odborníci však varujú, že by návšteva pápeža mohla napätie v Stredoafrickej republike naopak zvýšiť.

Problémom sa podľa bezpečnostných expertov môže stať aj pápežova nechuť dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia a jeho obľuba spontánnych stretnutí s prostými ľuďmi. Lombardi už povedal, že pápež obavy nemá a aj po stredoafrickej metropole Bangui bude jazdiť vo svojom otvorenom papamobile.

Nebezpečenstvo by mohla pre pápeža predstavovať aj plánovaná návšteva mešity v jednej z najnebezpeč­nejších štvrtí Bangui, kde chce pápež údajne odsúdiť páchanie násilia v mene Boha. Program návštevy Stredoafrickej republiky sa však podľa Vatikánu ešte môže zmeniť v prípade, že by sa objavila konkrétna hrozba.

Jedenástou zahraničnou cestou pápež zavŕši putovanie po všetkých piatich kontinentoch.

V Afrike v súčasnosti žije asi 180 miliónov katolíkov a ich počet každým rokom narastá. Podľa odhadov univerzity v americkom Georgetowne by ich v roku 2040 mohlo byť až 460 miliónov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #pápež František #Afrika