Libéria má po niekoľkých mesiacoch ďalšiu obeť eboly

V Libérii zomrel pätnásťročný chlapec, u ktorého bola potvrdená nákaza ebolou. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o prvé úmrtie na ebolu v tejto krajine po niekoľkých mesiacoch.

24.11.2015 11:55
Libéria, ebola, Afrika Foto: ,
Personál kliniky pre liečbu eboly v Monrovii meria libérijskej žene teplotu predtým, ako ju pustí dnu.
debata

V Libérii sa od roku 2013 nakazilo ebolou 10 600 ľudí, 4 800 chorobe podľahlo. Svetová zdravotnícka organizácia 3. septembra oznámila, že v krajine sa už choroba nešíri a že Libéria je z tohto hľadiska bezpečnou krajinou.

Nový prípad ochorenia ebolou u pätnásťročného chlapca oznámili libérijské zdravotnícke úrady minulý týždeň. Chorobu neskôr potvrdili aj u ďalších dvoch rodín. Všetkých nakazených hospitalizovali.

V pondelok večer infikovaný chlapec ebole podľahol v nemocnici v Paynesville v blízkosti metropoly Monrovia. V opatere lekárov sú ešte jeho otec a brat. Vyše 150 ľudí, ktorí sa dostali do kontaktu s nakazenými, úrady sledujú.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Zatiaľ proti nemu neexistuje žiadny liek ani vakcína, úmrtnosť je preto vysoká. Šíri sa kontaktom s telesnými tekutinami chorého.

Od roku 2013 zaznamenala západná Afrika viac ako 26 500 prípadov nákazy ebolou, 11 300 ľudí zomrelo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #ebola #Libéria