V Egypte sa začne pátranie po hrobke Nefertiti

V Egypte sa začne vo štvrtok nový prieskum hrobky faraóna Tutanchamóna, aby sa overila teória, podľa ktorej by mohla hrobka obsahovať tajnú komoru s pozostatkami slávnej kráľovnej Nefertiti. Nedávno to naznačil anglický archeológ Nicholas Reeves.

24.11.2015 16:57
Nefertiti Foto: ,
3 300 rokov stará busta kráľovnej Nefertiti, ktorá sa nachádza v Novom múzeu v Berlíne.
debata

Prieskum potrvá tri dni a minister pre pamiatky Mahmúd Damat povedal, že Egypťania použijú infračervenú technológiu. Budú sa skúmať steny Tutanchamonovej hrobky, aby sa zistilo, či za nimi nie sú utajené komory.

Reeves, ktorý pracuje na univerzite v Arizone, pri detailnom preverovaní fotografií stien hrobky údajne objavil zamurované, doteraz neobjavené dvere. Reeves mal k dispozícii len fotografie a sám upozornil, že sa jedná len o teóriu.

Za stenami vraj sú najmenej dve komory, pričom Brit si myslí, že v jednej by mohlo byť telo Nefertiti a v druhom jej manžela kráľa Achnatona, ktorý nastolil monoteistické náboženstvo zasvätené bohu slnka Atonovi. Egypt ho uctieval len prechodne. Tutanchamóna mal Achnatona s jednou zo svojich vedľajších manželiek.

Nefertiti žila v 14. storočí pred naším letopočtom, bola hlavnou Achnatonovou manželkou a jej podobu zachytila ​​busta, ktorá sa našla v roku 1912 a ktorá sa teraz vystavuje v berlínskych múzejných zbierkach.

Nefertiti porodila iba dcéry, nie synov, a jej vplyv postupne zanikal. Damat povedal, že o výsledku prieskumu bude informovať na tlačovej konferencii, ktorá sa bude konať v sobotu v Luxore. Podľa jeho slov by mohlo ísť o „objav 21. storočia“.

Egypťania preverovali severnú stenu hrobky infračerveným Termografom už raz a začiatkom novembra ohlásili, že konštatovali rozdielnu teplotu jednotlivých partií steny. Oznámili vtedy, že bude potrebné vykonať ďalší prieskum.

Tutanchamonov hrob našiel v roku 1922 Brit Howard Carter. Na rozdiel od iných luxorských hrobiek bola takmer neporušená a obsahovala 5 000 predmetov, ktoré s mŕtvym do hrobu uložené.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Nefertiti