Europoslanci žiadajú väčšiu spoluprácu v boji proti radikalizmu

Európska únia a členské štáty by mali v rámci boja proti radikalizácii európskych občanov lepšie sledovať a kontrolovať dianie na internete, venovať sa vylúčeným lokalitám, investovať do vzdelávania a sociálneho začleňovania a zdieľať viac informácií o podozrivých radikáloch či možných teroristoch. To sú opatrenia, ktoré navrhuje Európsky parlament a o ktorých budú europoslanci v stredu hlasovať.

24.11.2015 21:18
debata (25)

„Je čas na výsledky našej zodpovednosti,“ vyhlásila na úvod utorkovej debaty v pléne stredopravá europoslankyňa a niekdajšia francúzska ministerka spravodlivosti Racgida Datiová, ktorá je zároveň poslaneckou spravodajkyňou pripravovaného návrhu. EÚ by podľa Datiovej mala posilniť bezpečnosť aj takými spornými opatreniami, ako je zdieľanie zoznamov cestujúcich v leteckej doprave.

Obhajcovia týchto zoznamov tvrdia, že tajným službám a polícii pomôžu pátrať po možných teroristoch. O tomto opatrení sa na pôde Európskeho parlamentu opakovane diskutovalo, kvôli obavám o jeho vplyve na občianske práva, doteraz v tejto veci žiadny pokrok dosiahnutý nebol.

Napríklad zelená europoslankyňa Jean Lambertová sa domnieva, že predpokladané výdavky v miliónoch eur na menné zoznamy cestujúcich v leteckej doprave by bolo možné zmysluplnejšie využiť na iné a lepšie bezpečnostné projekty, napríklad v rámci Europolu.

Tiež ľavicová europoslankyňa Barbara Spinelliová zdôraznila, že je potrebné ctiť ľudské slobody. „Proti terorizmu je nutné bojovať právnym štátom,“ povedala Spinelliová s tým, že nie je možné sa uchýliť k praktikám, ako je mučenie.

„Teraz je čas si úprimne povedať, že naša politika integrácie zlyháva. Nesmieme zatvárať oči nad neúspešnou integráciou,“ vyhlásil v debate český europoslanec Tomáš Zdechovský. Toto zlyhanie je podľa neho dôvodom, prečo sa Európa s problémom radikalizácie potýka. Obranu proti tomu vidí len v užšej spolupráci úradov a bezpečnostných zložiek a tiež v účasti občanov. „Už teraz sme o krok pozadu,“ dodal.

Mnohí európski zákonodarcovia sú presvedčení, že cestu k prevencii je potrebné viesť dôslednou sociálnou politikou a s dôrazom na vzdelanie. „Musíme skončiť politiku škrtov a úspor, ktorá je zničujúca,“ vyhlásila socialistická europoslankyňa Ana Gomesová. Členské štáty podľa nej musia vyčleniť financie na zapojenie sa prisťahovalcov do spoločnosti a na ich uplatnenie na pracovnom trhu, aby nevznikali ďalšie getá.

Podľa konzervatívneho britského poslanca Charlesa Tannocka je potrebné posilniť existujúce bezpečnostné pravidlá Európskej únie, pretože mnoho štátov nie je schopných svojich občanov chrániť. K zvýšeniu bezpečnosti by mohlo prispieť zdieľanie údajov o cestujúcich v leteckej doprave, toto opatrenie musí byť súčasťou robustnej a komplexnej stratégie, dodal.

Tannock tiež povedal, že sa už vzdal nádeje, že radikalizácii je možné úplne zabrániť, pretože jej zdroje sa nachádzajú predovšetkým mimo kontrolu daných štátov. Kľúčová je preto podľa neho bezpečnostná odpoveď, v rámci ktorej bude nebezpečenstvo v čo najväčšej miere potlačené. Dodal tiež, že je potrebné klásť si nepríjemné otázky k tomu, akú úlohu v problematike radikalizmu zohrávajú krajiny, ako je napríklad Saudská Arábia.

Odhaduje sa, že bojovať po boku islamských radikálnych hnutí, ako je napríklad organizácia Islamský štát, sa vydalo na 5 000 Európanov. Europoslanci chcú ďalším odchodom zabrániť zabavovaním pasov, žiadajú tiež zavedenie zoznamov európskych džihádistov a podozrivých radikálov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #europoslanci #radikalizmus