Rusko odsudzuje zostrelenie stíhačky, nasadí nový protilietadlový systém

Ruské ministerstvo zahraničia si povolalo tureckého veľvyslanca, aby mu tlmočilo ostrý protest proti utorňajšiemu zostreleniu ruského bojového lietadla nad sýrsko-tureckou hranicou. Oznámila to agentúra TASS.

25.11.2015 10:41 , aktualizované: 13:55
Rusko, Sýria Foto: ,
Rusi manifestujú rozhorčenie nad incidentom, v ktorom Turecko zostrelilo ruské bojové lietadlo s heslami: Úder do chrbta, odveta do tváre. Snímka je z protestu pred tureckým veľvyslanectvom v Moskve.
debata (311)

Ruská armáda umiestni na leteckej základni v Sýrii moderný protilietadlový raketový systém S-400. Na schôdzi vedenia ministerstva obrany to dnes v Moskve oznámil šéf rezortu Sergej Šojgu. Rusko využíva neďaleko sýrskej Latakíje leteckú základňu Hmímím, odkiaľ štartujú ruské stroje k náletom na ciele v Sýrii.

Rakety S-400 patria k najmodernejším zbraniam ruských ozbrojených síl, vo výzbroji sú od roku 2007. Ich operačný dosah je až 400 kilometrov, zasiahnuť môžu aj rýchlo letiace bojové lietadlá vo výške až 30 kilometrov. Systém môže likvidovať okrem leteckých síl protivníka aj balistické rakety a strely s plochou dráhou letu.

Putin obviňuje turecké vedenie z islamizácie krajiny

Informáciu o rozmiestnení ruských protirakiet dnes potvrdil aj prezident Vladimir Putin, podľa agentúry TASS však hovoril o staršom type S-300. Putin sa pri návšteve uralského mesta Nižnij Tagil zároveň pripojil k odporúčaniu ruského ministerstva zahraničia, aby sa ruskí turisti cestám do Turecka vyhýbali. Turecko je podľa štatistík spolu s Egyptom a Cyprom najobľúbenejšou destináciou ruských turistov.

Ruský vodca obvinil turecké vedenie, že cieľavedome podporuje islamizáciu svojej krajiny. „To vytvára veľmi nepriaznivú atmosféru, ktorú na prvý pohľad nie je vidieť,“ povedal Putin.

Lavrov: Na území incidentu sú militanti z radov ruských občanov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Rusko sa „nechystá bojovať s Tureckom“ napriek utorkovému incidentu. Súčasne s tým povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 ruský veľvyslanec vo Francúzsku Alexander Orlov, že Rusko je pripravené vytvoriť s Francúzskom, Spojenými štátmi a dokonca aj s Tureckom spoločné velenie pre boj s organizáciou Islamský štát (IS) v Sýrii. (Viac čítajte v správe Rusko je vraj s USA ochotné vytvoriť spoločné velenie pre boj s IS.)

Lavrov uviedol, že ruské lietadlo bolo zostrelené v oblasti, kde sa nachádzajú nielen „ozbrojenci, ale aj ich infraštruktúra“. Dodal, že nie je žiadnym tajomstvom, že teroristi využívajú územie Turecka na prípravu svojich operácii v Sýrii i iných krajinách. „Pre nikoho by to nemalo byť tajomstvom,“ vyhlásil.

Šéf ruskej diplomacie upriamil pozornosť na to, že na tureckom území je príliš veľa javov, ktoré predstavujú teroristickú hrozbu. „Je to, svojho druhu, odrazový mostík, ktorý nie je nikým kontrolovaný, hoci máme správy, že tieto procesy tak či onak tajné služby sledujú, mierne povedané,“ vyhlásil Lavrov v interview pre ruské a zahraničné médiá.

Spresnil, že „podľa najnovších informácií práve v tejto oblasti (kde došlo k havárii lietadla), o ktorej sa naši tureckí kolegovia domnievajú, že je osídlená Turkménmi, (…), je niekoľko sto, a možno viac ako tisíc militantov z radov občanov Ruskej federácie, ktorí predstavujú priamu hrozbu pre našu bezpečnosť, najmä pre bezpečnosť našich ľudí.“ Dodal, že v tejto oblasti sa nachádzajú aj islamistickí militanti a ich infraštruktúra, vrátane skladov so zbraňami, muníciou, veliteľských a zásobovacích centier.

Avizoval, že po tomto incidente bude Rusko presadzovať nielen vypracovanie zoznamu teroristických organizácií, ale aj kanálov, ktorými sa financujú. Spresnil, že Rusko by sa s takouto žiadosťou mohlo na OSN obrátiť už dnes.

Ruský minister uviedol, že Rusko neprerušuje kontakty s Tureckom. Poznamenal, že dôkazom toho je aj telefonický rozhovor na úrovni šéfov diplomacií. Spresnil, že jeho turecký kolega Mevlüt Čavušoglu vyjadril nádej, že dialóg s Ruskom bude možný.

Pri sýrskom pobreží bude krížnik Moskva

Ruský generálny štáb už v utorok uviedol, že vypracúva dodatočné opatrenia na zabezpečenie ruského letectva v Sýrii. Odteraz budú ruské bombardéry a bojové lietadlá operovať iba pod krytím stíhačiek. Okrem toho bude pri sýrskom pobreží operovať ruský krížnik Moskva, ktorý je vybavený protilietadlovými raketami Fort.

Minister Šojgu potvrdil, že navigátor zostreleného lietadla je živý a zdravý a bol dopravený na ruskú leteckú základňu. (Čítajte aj: Druhého ruského pilota zo zostrelenej stíhačky zachránili.) Obaja členovia posádky sa po zásahu lietadla katapultovali, pilota však zasiahla paľba zo zeme a zahynul. Navigačného dôstojníka podľa agentúry Interfax zachránilo špeciálne komando ruskej armády a sýrski vojaci.

Agentúra TASS dnes s odvolaním sa na svoje diplomatické zdroje napísala, že Moskva o odvolaní svojho veľvyslanca v Ankare „zatiaľ“ neuvažuje. Ruská strana vraj najprv očakáva vysvetlenie tureckých úradov.

Hrozí zastavenie spoločných projektov

Premiér Dmitrij Medvedev varoval, že incident môže viesť k zastaveniu celého radu významných spoločných projektov a k oslabeniu pozícií tureckej produkcie na ruskom trhu.

Medvedev upozornil, že vzťahy medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou sa vyostrili, „čo nemožno ospravedlniť žiadnymi záujmami, ani ochranou štátnych hraníc“.

Informáciu o možných dôsledkoch incidente, získanú z informovaných ruských zdrojov, v stredu priniesol ruský denník Kommersant. Prvou obeťou sa podľa denníka môže stať plynovod Turkish Stream, ktorým má prúdiť ruský zemný plyn do Turecka a ďalej do Európy. Ruský Gazprom začal plynovod pripravovať okamžite po tom, čo koncom minulého roka kvôli nezhodám s Európskou úniou odstúpil od projektu South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu a privádzať ruský plyn cez Čierne more na Balkán.

Podľa Kommersantu je ohrozený aj projekt výstavby jadrovej elektrárne, ktorú má v Turecku vybudovať ruská spoločnosť Rosatom. Na rozdiel od plynovodu Turkish Stream je stavba elektrárne už zmluvne potvrdená. Ohrozená je vraj aj plavba ruských lodí úžinami z Čierneho mora, aj keď podľa medzinárodných dohôd môžu byť prielivy uzavreté len v prípade vojny, ktorej sa Turecko priamo zúčastňuje. Uzavretie prielivov Dardanely a Bospor by pre Moskvu bolo katastrofou, pretože tadiaľ prechádza značná časť ruského exportu z čiernomorských prístavov.

Turecko je podľa Kommersantu po Nemecku druhým najväčším odberateľom ruského plynu, na dodávkach z Ruska závisí zo 60 percent. Zdroje ruských novín v Gazprome možnosť vypnutia dodávok do Turecka nepripúšťajú, pretože ruský monopol by poškodil svoju povesť spoľahlivého dodávateľa. „Embargo na dodávky do Turecka by v Európskej únii vyvolalo hysterickú reakciu,“ citoval Kommersant ruských expertov.

Zatiaľ jedinou reakciou je rozhodnutie ruskej poľnohospodárskej inšpekcie Rosselchoznadzor o zákaze dovozu hydinového mäsa z produkcie jedného z tureckých podnikov. Podľa vyhlásenia ruských úradov však krok so zostrelením ruského lietadla nijako nesúvisí.

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #zostrelené lietadlo #Turkish Stream