Rusko je vraj s USA ochotné vytvoriť spoločné velenie pre boj s IS

Rusko je pripravené vytvoriť s Francúzskom, Spojenými štátmi a dokonca aj s Tureckom spoločné velenie pre boj s organizáciou Islamský štát (IS) v Sýrii.

25.11.2015 12:31
sýria, bombardovanie, islamský štát, rusko Foto:
Rusko spolu s ostatnými štátmi zasahuje proti radikálov z hnutia Islamský štát. Na archívnej snímke sú zasiahnuté ciele IS ruskými lietadlami.
debata (46)

V rozhovore s rozhlasovou stanicou Europe 1 to povedal ruský veľvyslanec vo Francúzsku Alexander Orlov. Vzťahy medzi Moskvou a Ankarou sú pritom mimoriadne napäté, pretože Turecko zostrelilo v utorok nad sýrsko-tureckou hranicou ruské bojové lietadlo.

Vytvorenie širokej koalície proti IS presadzuje po krvavých atentátoch v Paríži najmä Francúzsko. Prezident François Hollande o tom rokoval v utorok vo Washingtone so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom a vo štvrtok ide do Moskvy na schôdzku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Sme pripravení spoločne plánovať útoky na pozície DAIŠ (arabská skratka pre IS) a vytvoriť spoločný generálny štáb s Francúzskom, Amerikou, so všetkými krajinami, ktoré sa chcú zúčastniť tejto koalície,“ uviedol Orlov. „Ak chcú aj Turci, potom sú vítaní,“ dodal.

Spojené štáty a niektoré arabské krajiny začali nálety na pozície IS v Sýrii vlani v septembri. K operácii sa postupne pripojila tiež Británia, Francúzsko, Turecko alebo Kanada, ktorá ale nedávno oznámila, že svoje stíhačky stiahne. V septembri začalo s bombardovaním Sýrie i Rusko. Západ ale Moskvu obviňuje, že miesto úderov na pozície IS cielia ruské nálety na bašty sýrskej opozície.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Islamský štát