Ruskú stíhačku zasiahli v sýrskom vzdušnom priestore, oznámili Američania

Turecko si neželá eskaláciu napätia po zostrelení ruského lietadla, obhajovalo len svoju vlastnú bezpečnosť a "práva našich bratov" v Sýrii. Vyhlásil to v stredu v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

25.11.2015 12:46
debata (513)

Ruský stroj Su-24 sa stal terčom tureckého útoku, keď narušil turecký vzdušný priestor, ale dopadol na sýrskom území, povedal Erdogan. Niektoré časti spadli aj do Turecka a zranili dvoch ľudí.

„Včera (v utorok – pozn. ČTK) dve neznáme lietadlá narušili náš vzdušný priestor,“ popísal incident turecký prezident. "Počas piatich minút dostali desať varovaní. Jeden z nich sa potom vrátil do Sýrie, druhý však pokračoval v lete. Naše F-16 potom začali strieľať a zostrelili ho. Až potom sa ukázalo, že lietadlo patrilo Ruskej federácii. Niektoré časti dopadli na turecké územia a zranili dvoch našich občanov, "povedal Erdogan.

Americké bezpečnostné zdroje: lietadlo zasiahli v sýrskom vzdušnom priestore

Americké bezpečnostné zdroje agentúre Reuters oznámili, že ruské lietadlo bolo zasiahnuté v sýrskom vzdušnom priestore po krátkom preniknutí nad Turecko.

Washington sa pri svojom hodnotení opiera o tepelnú stopu letiaceho stroja. O možnom zostrelení v sýrskom vzdušnom priestore hovoril aj prezident USA Barack Obama. (Čítajte aj: Obama a Erdogan hovorili o potrebe znížiť napätie s Ruskom.)

Turecko však v liste Bezpečnostnej rade OSN uviedlo, že ruský Su-24 zostrelilo vo svojom vzdušnom priestore. Lietadlo preniklo do hĺbky viac ako dvoch kilometrov a zotrvalo tam 17 sekúnd, uvádza turecký list.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov dnes novinárom povedal, že Rusko bude pokračovať v leteckých úderoch proti organizácii Islamský štát (IS), a to aj proti cieľom umiestneným v blízkosti sýrsko-tureckých hraníc. „Privítali by sme, keby sa teroristi a ozbrojenci držali od tureckých hraníc ďalej, ale bohužiaľ sa uchyľujú na sýrske územie pri hraniciach s Tureckom,“ povedal Peskov. „Ruské operácie budú nepochybne pokračovať,“ dodal.

Peskov povedal, že medzi prezidentmi Turecka a Ruska po utorkovom incidente žiadne kontakty neboli. Na otázku, ako teraz vyzerá rusko-turecký dialóg, Peskov odpovedal: „Nevyzerá nijako, žiadny teraz nie je“.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes v Ankare vyhlásil, že jeho krajina ponecháva otvorené komunikačné kanály s Ruskom. Neuzavrela ich vraj ani po zostrelení ruského vojenského lietadla. (Čítajte aj:Lavrov a Çavuşoglu sa stretnú pre incident s ruským lietadlom.)

513 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #zostrelenie lietadla