Ruský letec hovorí, že neboli varovaní, turecká armáda tvrdí opak

Navigátor ruského bombardéra Su-24, ktorý v utorok zostrelili turecké stíhačky, poprel, že by bombardér preletel hranice Turecka. Poprel tiež tvrdenia, že Turci posádku vopred varovali. Kremeľ vyznamenal preživšieho navigátora aj zabitého pilota bombardéra, ako aj námorného pešiaka, ktorý prišiel o život počas následnej pátracej a záchrannej operácie.

25.11.2015 17:57
Rusko, Sýria, Erdogan Foto: ,
Plagát s portrétom tureckého prezidenta Erdogana a textom „Hľadaný" nechali ľudia na protest pred tureckým veľvyslanectvom v Moskve. Ľudia deň po zostrelení ruskej stíhačky tureckou armádou hádzali na veľvyslanectvo vajíčka a kamene.
debata (546)

Turecká armáda naopak zverejnila údajný zvukový záznam, podľa ktorého Turci varovali ruský bombardér pred tým, než ho stíhačky zostrelili pri hraniciach Turecka a Sýrie. Na nahrávke je podľa agentúry Reuters počuť výzvu k zmene kurzu lietadla.

„Nie, vylučujem to (preniknutie do tureckého vzdušného priestoru), ani na jedinú sekundu sa to nestalo, a to tým skôr, že sme leteli vo výške okolo 6 000 metrov, počasie bolo jasné. Celý náš let až do výbuchu rakety som plne kontroloval, mal som prehľad, kde je hranica a kde sa nachádzame. Ani nehrozilo, že by sme sa dostali do vzdušného priestoru Turecka,“ povedal novinárom navigátor bombardéra Konstantin Murachtin.

Zdôraznil tiež, že turecká strana ruské lietadlo pred zostrelením nijako nevarovala, ani rádiom, ani vizuálne. „Žiaden kontakt tam nebol," povedal. „Keby nás chceli varovať, mohli sa ukázať, nabrať súbežný kurz. Ale nič také sa nestalo. Raketa zasiahla chvost nášho lietadla znenazdania," dodal s tým, že v opačnom prípade by sa posádka bombardéra pokúsila únikovým manévrom vyhnúť sa zásahu.

Ruské lietadlo zostrelili Turci, pretože Rusi údajne nereagovali na varovanie, že sa blížia do tureckého vzdušného priestoru. Rusko tvrdí, že sa ruský stroj nad Turecko nedostal. Navigátora, ktorý teraz svedčil, sa katapultoval po zostrelení svojho lietadla nad turecko-sýrskou hranicou a zachránili ho sýrski vojaci.

„Jeden člen posádky bol zranený paľbou pri zoskoku padákom a na zemi ho islamisti brutálne zabili. Druhému sa podarilo uniknúť a podľa poslednej informácie ho našli sýrski vojaci (…)," povedal francúzskej rozhlasovej stanici Europe 1 ruský veľvyslanec v Paríži Alexander Orlov. Sýrčania nájdeného letca previezli na ruskú základňu v Sýrii.

Na záchranu pilotov poslala ruská armáda v utorok vrtuľníky, z ktorých jeden zasiahla paľba zo zeme a o život prišiel ďalší ruský vojak. Zvyšnú posádku zostreleného vrtuľníka sa podarilo dostať do bezpečia.

Kapitán Murachtin podľa miestnej tlače v Lipecku, kde sa nachádza letecká základňa, vlani – s iným pilotom – vyhral medzinárodnú súťaž ruských, bieloruských a čínskych letcov v kategórii bombardérov. Ako odmenu letci dostali terénne vozidlo.

Prezident Vladimir Putin udelil Murachtinovi vysoké štátne vyznamenanie za odvahu. Rovnaké ocenenie posmrtne dostal Alexander Pozynič z jednotky námornej pechoty. Pilot Oleg Peškov bol posmrtne vyznamenaný titulom Hrdina Ruska.

Ide o prvé oficiálne priznané ruskej straty v bojových operáciách v Sýrii, kde už predtým jeden ruský vojak spáchal samovraždu.

546 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko #Pilot #zostrelené lietadlo