Merkelová sľúbila pomoc Francúzsku, IS vraj nemožno poraziť slovami

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom François Hollandom sľúbila, že vypočuje žiadosť Francúzska, aby Nemecko prejavilo väčšiu solidaritu po parížskych útokoch. Hollande v tej súvislosti vyhlásil, že by Nemecko vyslalo „veľmi dobrý signál", keby sa viac vložilo do boja proti takzvanému Islamskému štátu (IS).

25.11.2015 21:22
Merkelová, Hollande Foto: ,
Merkelová s Hollandom si na parížskom námestí Republiky tiež uctili pamiatku obetí teroristických útokov z 13. novembra. Merkelová tam položila ružu.
debata (40)

Merkelová poznamenala, že IS nemožno „poraziť slovami". „Proti Islamskému štátu treba bojovať vojenskými prostriedkami," povedala Merkelová pred pracovnou večerou s Hollandom v Elyzejskom paláci. Takýto postup pritom podľa nej nevylučuje nevyhnutný politický proces.

Úlohou Nemecka je podľa Merkelovej premyslieť, ako možno Francúzsku podporiť. Nenaznačila však, ako by sa to malo diať v Sýrii, kde sa Francúzsko usiluje o vytvorenie širokej medzinárodnej koalície proti IS.

Hollande potvrdil, že Francúzsko očakáva väčšie zapojenie Nemecka do boja proti IS v Sýrii a Iraku. „Ak by Nemecko mohlo ísť ďalej, bol by to veľmi dobrý signál," poznamenal Hollande. Ani on však nebol konkrétnejší. Médiá špekulujú o možnom nasadení nemeckých prieskumných lietadiel Tornado, zatiaľ čo francúzske letectvo už vyše roka podniká nálety na pozície IS v Iraku a od septembra aj v Sýrii, v rámci koalície na čele s USA.

Hollande ocenil ochotu Nemecka poslať viac vojakov do západoafrického Mali, aby tak uvoľnilo časť francúzskych ozbrojených síl na boj proti terorizmu.

Merkelová je ďalším z predstaviteľov svetových mocností, s ktorými sa Hollande postupne stretáva, aby s nimi hovoril predovšetkým o ďalšom postupe v boji proti IS.

Obaja štátnici hovorili aj o utečeneckej kríze, aktuálnom zhoršení vzťahov medzi Ruskom a Tureckom po zostrelení ruského lietadla alebo o nadchádzajúcej klimatickej konferencii v Paríži. Hollande povedal, že Európa musí Turecku pomôcť s utečencami zo Sýrie a ďalších krajín, aby mohli bývať bližšie k svojej krajine. „Musíme konať, musíme konať aj na európskej úrovni," vyhlásil Hollande. Merkelová zdôraznila, že utečenci utekajú pred rovnakým terorom, ktorému čelia Európania.

Svetové mocnosti sa takisto musí zasadiť o to, aby sa ďalej nezhoršovali vzťahy medzi Ruskom a Tureckom, povedal francúzsky prezident, ktorý má vo štvrtok v Moskve rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Islamský štát