Ukrajinská armáda vyhlásila v oblasti Donbasu prímerie

Ukrajinské jednotky operujúce v oblasti Donbasu vyhlásili jednostranné prímerie. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to oznámil zástupca ukrajinskej armády Borys Kremeneckyj.

25.11.2015 22:03
Ukrajina, proruskí separatisti, ozbrojenci,... Foto: ,
Zástupca veliteľa doneckých separatistov Eduard Basurin vyhlásil, že ukrajinskí vojaci prímerie nedodržiavajú a ostreľujú povstalecké obce.
debata (43)

Armáda nebude reagovať na „provokačnú paľbu" zo strany separatistov, vojaci budú strieľať len v prípade ohrozenia života, povedal ukrajinský generál. Podľa separatistov však ukrajinské jednotky naďalej prímerie porušujú. Armádne velenie naopak obvinilo separatistov z toho, že z ťažkých zbraní ostreľujú vlastné mestá, aby následne z incidentov mohli obviniť vládne jednotky.

Rozkaz k jednostrannému zastaveniu paľby, platný od polnoci, vydal podľa ukrajinských médií náčelník generálneho štábu Viktor Muženko. Podľa Kremeneckého sa tak stalo napriek tomu, že povstalci pokračujú v ostreľovaní armádnych pozícií a snažia sa vyprovokovať ukrajinské jednotky k začatiu paľby v rozpore s platnými mierovými dohodami.

Od začiatku bojov vlani v apríli bolo v Donbase vyhlásené prímerie už trikrát. Naposledy v septembri sa obe znepriatelené strany zaviazali k pokoju zbraní, ktorý ale žiadna z nich úplne nedodržiavala. V posledných týždňoch paľba na línii kontroly prakticky neustáva, aj keď je vedená väčšinou z ľahkých a ručných zbraní. Hlásení sú aj mŕtvi a ranení.

Generál Kremeneckyj novinárom oznámil, že ukrajinské velenie požiadalo misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby o rozhodnutí o pokoji zbraní informovala separatistov v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Zástupca veliteľa doneckých separatistov Eduard Basurin však pred novinármi vyhlásil, že ukrajinskí vojaci prímerie nedodržiavajú a ostreľujú povstalecké obce. Počas uplynulých 24 hodín tak Ukrajinci vraj porušili prímerie v 16 prípadoch.

Armádne velenie obvinilo separatistov z ostreľovania povstaleckých miest. „V týchto minútach teroristi pália na Horlivku z raketometov. Už vypálili dvadsiatku rakiet. Týmto spôsobom sa snažia zdiskreditovať ukrajinské ozbrojené sily," citoval denník Ukrajinská pravda z armádneho komuniké. Terčom paľby sa stali aj ďalšie mestá a obce v Doneckej a Luhanskej oblasti, celkom v 23 prípadoch.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #Donbas #separatisti