Randák: Nová videohrozba IS neznamená pre ČR zvýšenie rizika

Zaradenie ČR do nového výhražného videa tzv. Islamského štátu zrejme neznamená zvýšenie bezpečnostného rizika. Zväčší však strach v spoločnosti. Vyplýva to zo slov bývalého riaditeľa českej civilnej rozviedky Karla Randáka pre internetový server iDNES.cz.

25.11.2015 22:59
debata (2)

„Je tam 60 krajín. Nie je v kapacitách žiadneho štátu, dokonca ani Islamského, aby na všetky zaútočil. Je to čisto propagandistická záležitosť. Je logické, že tam sme, pretože tam sú všetky štáty Severoatlantickej aliancie. Nie je to nič, čo by sa nedalo očakávať," cituje Randáka server.

Video bude mať však podľa jeho slov výrazný dopad na verejnosť. „Ľudia sa báli už predtým. Niektorí si svoj strach kompenzujú silnou rétorikou, iní ho dávajú najavo úplne bez obalu, u niektorých sa to kompenzuje čisto rasistickými výrokmi. Som zvedavý, aká bude teraz reakcia verejnosti," priznal sa odborník, ktorý by však kvôli videu bezpečnostné opatrenia nezintenzívňoval.

S rizikom útoku je však podľa Randáka nutné rátať bez ohľadu na akúkoľvek propagandu teroristov. Za dlhodobo neudržateľné označil presvedčovanie politikov, v akej bezpečnej krajine tu žijeme. „Riziko bolo vysoké už predtým, k útokom dochádzalo už v čase, keď žiadny Islamský štát neexistoval. Nepozeral by som sa na vlajky (krajín zobrazené vo výhražnom videu!) a nevyratúval by som, kde ešte k žiadnemu útoku nedošlo. To s tým nemá žiadnu súvislosť," dodal.

Podľa českého odborníka nemá IS na svedomí skutočne všetky útoky, ku ktorým sa hlási. Ide o skupinky radikalizovaných ľudí, ktorí prevzali nejakú ideológiu a s nikým z IS to podľa Randáka nekonzultovali.

Bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor však upozorňuje, že videohrozbu treba brať vážne. „Tu sme boli jednoznačne označení, aj keď je tam tých štátov 60. Videli sme pomerne široký záber útokov od Bejrútu cez Sinaj a Paríž. Je vidieť, že tí ľudia sú schopní operovať v širokom priestore a že sú schopní vygenerovať sily predovšetkým z miestnych ľudí na to, aby realizovali útoky, ktorých sme svedkami," uviedol Andor Šándor.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba #Islamský štát