Túžila zomrieť za Alaha, zabili ju džihádisti

Opustili pokojnú krajinu, aby sa pridali k teroristickej organizácii Islamský štát. Doplatili na to životom.

26.11.2015 08:13
Samra Kesinovičová Foto:
Samra Kesinovičová.
debata (141)

Dve tínedžerky bosnianskeho pôvodu, ktoré žili v Rakúsku, pravdepodobne už obidve zahynuli v Sýrii, kam sa vydali za džihádistami. Jedna asi zomrela v boji, druhú zrejme zavraždili tí, ku ktorým dievčatá prišli.

Kamarátky odišli z Rakúska cez do Turecko do Sýrie v apríli 2014. Sabina Selimovičová mala vtedy 15 rokov. Na jeseň minulého roku sa objavila správa, že je po smrti. „Jej rodičia dostali informáciu, že dcéra je mŕtva,“ uviedla v septembri 2014 rakúska polícia.

Sabina Selimovičová. Foto: Interpol
Sabina Selimovičová, Islamský štát Sabina Selimovičová.

Tvrdenie spred vyše roka potvrdila teraz jedna žena, ktorá tiež bola v radoch teroristickej organizácie. Tunisanka, ktorá chce zostať v anonymite, povedala rakúskym novinám Kronen Zeitung, že Selimovičová zahynula v boji. Samra Kesinovičová (druhé fanatické dievča, čo malo v čase odchodu do Sýrie 16 rokov) prišla o život v meste Rakká, ktoré ovládajú džihádisti. Po dlhých mesiacoch sa rozhodla pre návrat. „Ubili ju na smrť, keď sa pokúsila utiecť,“ povedala tuniská dobrovoľníčka v službách teroristov, ktorej sa však podarilo zmiznúť preč.

O snahe Kesinovičovej vymaniť sa z radov islamistov svedčia nielen slová Tunisanky, ale informácia z jesene 2014. „Údajne písala rodičom, že sa túži vrátiť, pretože už má dosť extrémneho násilia, ktoré vidí každý deň,“ pripomenul denník Telegraph.

Rakúske úrady odmietli komentovať správu o zabití Kesinovičovej. Nepotvrdili ju ani nepopreli. Poukázali na to, že nemôžu informovať o konkrétnych prípadoch.

Obidve tínedžerky pochádzali z rodín utečencov z Bosny, ktorí našli azyl v Rakúsku. Keď tajne odišli do Sýrie, rodičom zanechali rovnaký odkaz: „Nehľadajte nás. Budeme slúžiť Alahovi a zomrieme za neho.“ Podľa neoverených správ prinajmenšom jedna z nich v Sýrii otehotnela.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #džihádisti