Zatiahne Turecko alianciu do vojny? Zatiaľ nie, tvrdia experti

Jeden za všetkých, všetci za jedného... Princíp kolektívnej obrany nahnal mnohým strach po tom, čo členská krajina NATO, prvý raz za vyše polstoročia, zostrelila ruské bojové lietadlo. Hoci Turecko stále tvrdí, že bombardér zasiahlo nad svojím územím, a Rusko hlása opak, horúce hlavy od utorňajšieho dramatického incidentu trocha ochladli.

26.11.2015 13:00
Turkey Syria... Foto:
V tureckej Ankare demonštrovali proti spolupráci Ruska so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.
debata (174)

„Nechystáme sa s Tureckom bojovať,“ poznamenal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov po telefonickom rozhovore s tureckým partnerom. Zostrelenie lietadla však označil za „plánovanú provokáciu“, po ktorej Moskva svoje vzťahy s Ankarou „seriózne prehodnotí“.

Severoatlantická aliancia i šéf Bieleho domu Barack Obama ubezpečili Turecko, že plne podporujú jeho právo brániť svoju suverenitu. Spojené štáty sa však domnievajú, že hoci ruské lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor, zostrelené bolo už nad sýrskym územím.

K tomuto záveru dospeli na základe zachytenej tepelnej stopy ruského stroja, povedal pre agentúru Reuters nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej administratívy. Moskva popiera, že by jej lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor. Podľa Ankary sa tam zdržiavalo 17 sekúnd predtým, ako bolo zostrelené.

Niektorí ruskí analytici sa bezprostredne po zostrelení bombardéra poponáhľali s apokalyptickými scenármi. „Môžu prepuknúť vzdušné súboje medzi tureckými a ruskými lietadlami, námorné boje medzi tureckými a ruskými vojnovými loďami v okolí Sýrie. Turci môžu zablokovať Bospor pre vojenský a možno aj civilný transport Ruska,“ povedal pre portál Apostrof vojenský analytik Pavel Feľgengauer. „Do bojov sa môžu zapojiť spojenci Turecka z NATO. A boje môžu prerásť do niečoho väčšieho, napríklad jadrovej vojny,“ dodal.

Takéto katastrofické vízie však americký expert John R. Deni momentálne nepovažuje za reálne. A to napriek tomu, že zo strany Ruska nevidí ochotu vyhnúť sa riskantným bojovým operáciám na sýrsko-tureckej hranici. "Možno príležitostné narušenia tureckého vzdušného priestoru pokladať za útok na členskú krajinu podľa 5. článku Severoatlantickej zmluvy?

To bude závisieť od mnohých faktorov, ako je počet, frekvencia a rozsah narušení. Momentálne však, aj keď Turecko bolo podľa mňa oprávnené urobiť to, čo urobilo, sa mi nezdá, že by to, k čomu dosiaľ došlo, prekročilo prah piateho článku, alebo že by sa aliancia nejako priblížila k jeho uplatneniu," povedal pre Pravdu profesor Deni z amerického Inštitútu strategických štúdií. Podľa piateho článku ozbrojený útok proti jednému alebo viacerým z členských štátov NATO je považovaný za útok proti všetkým.

Podľa Deniho však NATO nie je veľmi zatiahnuté do incidentu na turecko-sýrskych hraniciach. „Aspoň zatiaľ nie,“ poznamenáva. "Aliancia na žiadosť Turecka uskutočnila takzvané mimoriadne zasadanie Severoatlantickej rady, čo je plne primerané. Najvhodnejšou reakciou z jej strany je momentálne postaviť sa bok po boku s Tureckom v politickej rovine.

Solidarita NATO zoči-voči postupu Ruska je kriticky dôležitá. Veľmi by ma však prekvapilo, keby hociktorá strana situáciu vyhrocovala po vojenskej stránke. Turecko i Rusko čelia príliš mnohým bezpečnostným a zahraničnopoli­tickým výzvam a bolo by nelogické, aby jedna či druhá strana prilievala olej do ohňa," usudzuje expert z Inštitútu strategických štúdií.

Ani Stanley Sloan, politológ z Atlantickej rady USA, nevníma utorňajší incident ako dramatické vyostrenie vzťahov Ruska s NATO. "Aj keď je Turecko členom NATO, jeho stíhačky F-16, ktoré zasiahli proti ruskému lietadlu, neoperovali ako súčasť misie NATO.

Neboli pod velením spojenej veliteľskej štruktúry aliancie, a preto nemožno hovoriť o tom, že by NATO použilo silu proti ruskému lietadlu," povedal pre Pravdu. „Ak aj ruské lietadlo pri útoku v Sýrii na sily bojujúce proti režimu Bašára Asada preniklo do tureckého vzdušného priestoru, nepredstavovalo to útok na Turecko, a preto nás nepriblížilo k aktivácii piateho článku o kolektívnej obrane NATO,“ zdôraznil Sloan.

Upokojeniu situácie by malo nahrávať aj to, že Rusko, Turecko ani NATO nie sú zainteresované na jej ďalšom vyhrotení, argumentuje Sean Kay, profesor politológie z Ohio Wesleyan University. "Ak si Rusko skutočne želá lepšie vzťahy s Európou a USA, malo by prestať s nezodpovednými operáciami svojich lietadiel pri hraniciach. Na druhej strane aj spojenci v NATO si musia byť vedomí, že riešenie sýrskej krízy sa nedá dosiahnuť bez zapojenia Ruska.

A napokon Turecko, ktoré je výrazne závislé od dodávok energetických surovín z Ruska, má tiež dôvod usilovať sa o uvoľnenie napätia vo vzťahoch s Moskvou," myslí si Kay. „Kľúčovým stretnutím v tomto smere môže byť nadchádzajúca schôdzka francúzskeho a ruského prezidenta,“ dodáva.

Aj politológ Sloan vkladá nádeje do dnešných moskovských rokovaní francúzskeho prezidenta Hollanda. „V snahe o upokojenie vzťahov s Moskvou spojenci musia byť pevní a poukázať na to, že incident treba považovať za dôsledok provokatívnych aktivít ruských ozbrojených síl v posledných rokoch. Rusko hrá riskantnú hru a teraz sa možno dozvieme, či Putin – hazardér uvoľní priestor Putinovi – realistovi. Prezident Hollande azda využije svoje dvojstranné rokovania s Putinom, aby ho naviedol týmto smerom,“ dúfa Sloan.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #NATO #Turecko #zostrelenie lietadla