Rusko stále čaká na vysvetlenie incidentu so zostrelenou stíhačkou

Ruské vedenie stále čaká na "realistické" turecké vysvetlenie incidentu s lietadlom Su-24, ktorý v utorok zostrelila turecká armáda na hranici so Sýriou. V Moskve to vyhlásil kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

26.11.2015 10:37 , aktualizované: 11:54
debata (72)
Povedal, že embargo na dovoz tureckého tovaru nenariadili a o jeho zavedení sa zatiaľ neuvažuje.

Peskov konštatoval, že na summite o klimatických zmenách, ktorý sa uskutoční budúci týždeň v Paríži, sa najvyšší predstavitelia oboch krajín Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan nestretnú. Ruský hovorca nevie ani o tom, že by sa mal uskutočniť telefonický rozhovor oboch štátnikov.

Putin sa má podľa ruských médií v Paríži stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Nie je ani vylúčené, že bude na okraj schôdzky rokovať aj s prezidentom USA Barackom Obamom.

Rusko posilní kontrolu tureckého poľnohospodár­skeho dovozu

Ruská vláda nariadila posilnenie kontroly dovozu poľnohospodárskej produkcie z Turecka. Oznámila to ruská poľnohospodárska inšpekcia Rosselchoznadzor.

Príčinou je údajne opakované porušovanie ruských noriem. Vládne nariadenie bolo vydané dva dni po zostrelenie ruského vojenského lietadla tureckou armádou.

Podľa oznámenia ruského kabinetu tureckí vývozcovia neraz porušili ruské normy, ktorým nezodpovedá v priemere 15 percent dovážaných poľnohospodárskych produktov. Prečo ruské úrady proti porušovaniu noriem nezasiahli skôr, informácie neuvádza.

Na hraniciach aj priamo v tureckých prevádzkach budú ruské orgány vykonávať rozšírené previerky dovážaného tovaru, povedal agentúre Interfax ruský minister poľnohospodárstva Alexandr Tkačov. Od začiatku roka podľa neho ruskí kontrolóri odhalili 40 prípadov, keď dovážaná turecká produkcia obsahovala škodcov alebo zakázané látky.

Ruské vedenie bezprostredne po utorkovom útoku na bombardér Su-24 varovalo Ankaru, že incident bude mať vážne následky na stav rusko-tureckých vzťahov. Kremeľ vyzval Rusov, aby bojkotovali turecké rekreačné letoviská. V ruských mestách vraj potravinárske reťazce živelne vyraďujú turecký tovar z ponuky.

Organizácia Rossotrudničestvo, ktorá zastrešuje propagáciu Ruska v zahraničí, vo štvrtok zrušila v reakcii na utorkový incident decembrové rusko-turecké verejné fórum. Akcia, venovaná rozvoju spoločenských vzťahov oboch krajín, podľa agentúry TASS mala predchádzať vrcholnej schôdzke prezidentov Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana.

Fórum sa podľa riaditeľky Rossotrudničestva Ljubov Glebovovej uskutoční až po rusko-tureckom summite. Jeho dátum si v dnešnej situácii nikto netrúfa odhadnúť.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #zostrelené lietadlo