Erdogan: Zostrelenie ruského lietadla bolo v súlade s armádnymi pokynmi

Zostrelenie ruského bombardéra pred dvoma dňami bolo "automatickou reakciou", ktorá bola v súlade s platnými inštrukciami, aké mala turecká armáda. Povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že je "smutný" z odvetných opatrení Ruska nesúvisiacich priamo s incidentom.

26.11.2015 11:20
stíhačka, su-24, Foto:
Vojenské lietadlo typu Su–24 na snímke z októbra počas štartu na základni v Sýrii.
debata (95)

Ankara tvrdí, že ruský bombardér narušil turecký vzdušný priestor, zatiaľ čo Moskva uvádza, že lietadlo sa nachádzalo v okamihu zostrelenia nad Sýriou.

Podľa agentúr narážal Erdogan vo svojom vyhlásení na posilnenie kontroly dovozu poľnohospodárskej produkcie z Turecka, ktoré nariadila ruská vláda, a na plánované zastavenie niektorých rusko-tureckých investičných projektov. Podľa Erdogana sú tieto kroky „emocionálne“ a nehodné politikov.

Erdogan ďalej v prejave k miestnym predstaviteľom v Ankare zopakoval, že Turecko nenakupuje ropu od radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Turecko sa podľa neho naopak snaží zastaviť pašovanie ropy cez sýrsko-tureckú hranicu. Moskva, ktorá Ankaru z nakupovania ropy od IS obviňuje, musí svoje tvrdenia podľa hlavy Turecka najprv dokázať. Ropa je kľúčovým zdrojom príjmu islamistov.

Ankara očakáva, že vzťahy s Moskvou sa neprerušia

Turecko a Rusko si nemôžu dovoliť luxus nepriateľstva, vyhlásil vo štvrtok v Ankare turecký minister pre vzťahy s Európskou úniou Volkan Bozkir.

Reagoval tak na vyostrenie vzťahov medzi Tureckom a Ruskom po utorkovom incidente na sýrsko-tureckej hranici, pri ktorom turecká armáda zostrelila ruský bombardér. Bozkir je presvedčený, že vzťahy s Moskvou prerušené nebudú.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po incidente, pri ktorom zahynul ruský pilot, zrušil plánovanú stredajšiu návštevu Ankary. Bozkir vo štvrtok vyhlásil, že s tureckým náprotivkom Mevlütom Çavuşogluom sa Lavrov stretne 3. alebo 4. decembra na ministerskej schôdzke Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v Belehrade. Moskva ale v stredu dohodu o stretnutí oboch ministrov dementovala.

Minister Bozkir tiež povedal, že v Ankare sa očakáva pokrok v asociačných rokovaniach medzi EÚ a Tureckom, ktoré už dlho viaznu. Rozhovory o sedemnástej kapitole asociačnej dohody, venovanej ekonomike a financiám, majú byť podľa Bozkira otvorené v polovici decembra.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #zostrelené lietadlo