Putin očakáva od Turecka ospravedlnenie, Erdogan to nemá v pláne

Rusko považuje za absolútne nevysvetliteľné zradné údery do chrbta od tých, koho považovalo za partnerov v boji s terorizmom. Vyhlásil to v Moskve ruský prezident Vladimir Putin pri ceremoniáli odovzdávania poverovacích listín skupinou zahraničných veľvyslancov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovore s televíziou CNN vyhlásil, že Ankara sa za zostrelenie ruského lietadla na sýrsko-tureckých hraniciach ospravedlňovať nebude. Ospravedlniť by sa vraj mal naopak štát, ktorý narušil turecký vzdušný priestor.

26.11.2015 12:56 , aktualizované: 16:12
Turecko, Putin, G20 Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin: Rusko od Ankary očakáva ospravedlnenie od najvyššieho vedenia, návrh na náhradu škôd a sľub potrestanie vinníkov.
debata (502)

„Ak by sa mal niekto ospravedlniť, potom to nie sme my. Ospravedlniť by sa mali tí, ktorí narušili náš vzdušný priestor," povedal turecký prezident. Rovnaký názor vyjadril aj šéf tureckej diplomacie Mevlüt Çavuşoglu. „Nie je dôvod, aby sa Turecko ospravedlňovalo za situáciu, v ktorej má pravdu," povedal minister pri ceste na sever Cypru.

Erdogan v inom vyhlásení uviedol, že zostrelenie ruského bombardéra pred dvoma dňami bolo „automatickú reakciou", ktorá nebola namierená proti Rusku a bola v súlade s platnými inštrukciami, ktoré mala turecká armáda. Dodal, že je „smutný" z odvetných opatrení Ruska nesúvisiacich priamo s incidentom. „Sme strategickí partneri," uviedol Erdogan.

Podľa agentúr tak vo svojom vyhlásení narážal na posilnenie kontroly dovozu poľnohospodárskej produkcie z Turecka, ktoré nariadila ruská vláda a na plánované zastavenie niektorých rusko-tureckých investičných projektov. Podľa Erdogana sú tieto kroky „emocionálne" a nehodné politikov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas... Foto: Reuters, UMIT BEKTAS
Erdogan Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas prejavu k miestnym predstaviteľom v Ankare.

Kým Ankara tvrdí, že ruský bombardér Su-24 narušil turecký vzdušný priestor, Moskva uvádza, že lietadlo sa nachádzal v okamihu zostrelenie nad Sýriou a incident označila za akt agresie voči Rusku. „Keby sme čelili rovnakému narušenie dnes, Turecko by reagovalo rovnako," uviedol Erdogan.

V prejave k miestnym predstaviteľom v Ankare Erdogan zopakoval, že Turecko nenakupuje ropu od radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Turecko sa podľa neho naopak snaží zastaviť pašovanie ropy cez sýrsko-tureckú hranicu. Moskva, ktorá Ankaru z nakupovania ropy od IS obviňuje, musí svoje „hanebné" tvrdenia najprv dokázať, uviedol Erdogan, bez toho, aby Rusko menoval. Ropa je kľúčovým zdrojom príjmu islamistov.

Podiel Turecka na boji proti IS je podľa Erdogana „nepopierateľný". „Tí, ktorí nás obviňujú, že nakupujeme ropu od IS, musia svoje tvrdenia dokázať. Ak nie, sú to ohovárači," povedal turecký prezident. Turecko je podľa neho tiež jedinou krajinou, ktorá s IS „bojuje úprimne".

Putin čaká ospravedlnenie

Putin obvinil turecké vedenie z toho, že vedome privádza vzťahy s Ruskom do slepej uličky. „Doteraz neprišli ospravedlnenia za skazu Su-24, ani návrhy na náhradu škôd," uviedol ruský prezident v reakcii na utorkový incident, pri ktorom turecká armáda zostrelila ruský bombardér.

Rusko od Ankary podľa šéfa Kremľa očakáva ospravedlnenie od najvyššieho vedenia, návrh na náhradu škôd a sľub potrestanie vinníkov. Turecké správanie odporuje zdravému rozumu aj medzinárodnému právu, povedal Putin.

Koalícia proti terorizmu krok od vzniku

„Skutočne široká" medzinárodná koalícia proti terorizmu bude vytvorená a „predovšetkým podporí úspešné akcie ruského vojenského letectva v Sýrii," konštatoval Putin, ktorý prehovoril k novým veľvyslancom krátko pred popoludňajším rokovaním s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom.

Vznik Islamského štátu bol podľa Putina dôsledkom pasivity mnohých krajín a ich napomáhania terorizmu. „Práve pasivita a často aj priame napomáhanie terorizmu prispelo k vzniku toho hrozného javu, ktorým je takzvaný Islamský štát," citovala ruského vodcu agentúra TASS.

502 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Vladimir Putin #Islamský štát #zostrelenie lietadla