Medvedev poveril vládu vypracovaním sankcií proti Turecku

Ruský premiér Dmitrij Medvedev nariadil vláde vypracovať do dvoch dní zoznam „reštriktívnych opatrení" voči Turecku. Útok tureckej armády proti bombardéru Su-24, ku ktorému došlo v utorok na hranici medzi Tureckom a Sýriou, označil za akt agresie proti Rusku.

26.11.2015 17:45
Dmitrij Medvedev Foto: ,
Ruská odveta sa podľa Medvedeva bude týkať spoločných investičných projektov, fungovania tureckých firiem v Rusku a dodávok tureckého tovaru vrátane potravín.
debata (15)

Ruská odveta sa podľa Medvedeva bude týkať spoločných investičných projektov, fungovania tureckých firiem v Rusku a dodávok tureckého tovaru vrátane potravín. Niektoré projekty môžu byť pozastavené, iné úplne zrušené.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov predtým novinárom povedal, že embargo na dovoz tureckého tovaru nariadené nebolo a o jeho zavedení sa zatiaľ neuvažuje.

Medvedev vyhlásil, že odvetné opatrenia nebudú časovo obmedzené. Vládny návrh má byť predložený čo najskôr, aby bolo možné začať „zodpovedajúce procedúry". Rusko na turecký útok odpovie opatreniami „vojenského, diplomatického a ekonomického charakteru", povedal predseda ruskej vlády.

„Je to nepochybne akt agresie proti nášmu štátu zo strany Turecka, nášho suseda a navyše člena Severoatlantickej aliancie," vyhlásil Medvedev. „Vojenská a diplomatická reakcia nasledovala a ďalšia sa chystá," dodal.

Ruská vláda tiež oznámila, že nariadila zosilnenie kontroly dovozu poľnohospodárskej produkcie z Turecka.

Na sankcie nečakajú

Internetový denník Gazeta.ru informoval o zadržaní 39 tureckých podnikateľov na poľnohospodárskej výstave v Krasnodare na juhu krajiny pod zámienkou, že nemajú podnikateľská víza. Čaká ich pokuta a vyhostenie. „Požiadavky voči tureckým občanom v Rusku sa znateľne sprísnili po tom, čo turecké letectvo zostrelilo ruské lietadlo na hraniciach so Sýriou," konštatoval denník. Desiatky ďalších Turkov sa museli vrátiť od hraníc, hoci oficiálne sa pravidlá nezmenili a dovoľujú zdržiavať v Rusku až 30 dní bez víz. Teraz je v Rusku asi 86-tisíc Turkov.

Vicepremiér krymskej autonómnej vlády dosadenej Moskvou oznámil, že Krym zastavil realizáciu tridsiatich tureckých investičných projektov v hodnote pol miliardy dolárov. Ruslan Balbek novinárom povedal, že projekty sa týkali najmä stavebníctva, turistiky, komunikácií a dodávok potravín. V pláne bola aj výstavba veľkej mešity v meste Simferopoľ.

Organizácia Rossotrudničestvo, ktorá zastrešuje propagáciu Ruska v zahraničí, v reakcii na utorkový incident zrušila decembrové rusko-turecké verejné fórum. Akcia, venovaná rozvoju spoločenských vzťahov oboch krajín, podľa agentúry TASS mala predchádzať vrcholnej schôdzke prezidentov Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Turecko #Dmitrij Medvedev #zostrelené lietadlo