Severná a Južná Kórea odštartujú rokovania na vysokej úrovni

Severná a Južná Kórea sa dohodli na tom, že v decembri začnú s rokovaniami na vysokej úrovni, v rámci ktorých budú diskutovať o spôsoboch zlepšenia vzájomných vzťahov. Informovali o tom juhokórejské úrady, ktoré citovala agentúra AP. Zástupcovia oboch krajín sa stretli na prípravnom rokovaní v dedine Panmundžom v demilitarizovanej zóne, na spoločnej hranici oboch štátov.

26.11.2015 21:20
KĽDR, Južná Kórea, stretnutie Foto:
S rokovaniami na vysokej úrovni začnú obe krajiny 11. decembra v priemyselnom parku Kesong, ktorý leží v KĽDR, no prevádzkujú ho spoločne oba štáty.
debata

Podľa vyjadrenia juhokórejského ministerstva pre zjednotenie sa vyjednávači počas schôdzky dohodli na tom, že s rokovaniami na vysokej úrovni začnú 11. decembra v priemyselnom parku Kesong, ktorý leží v KĽDR, no prevádzkujú ho spoločne oba štáty. Obe strany budú na týchto rokovaniach zastupovať predstavitelia na úrovni námestníkov ministrov.

Vzťahy oboch Kóreí sa opäť zhoršili počas uplynulého leta po tom, ako v dôsledku výbuchu nášľapnej míny pri spoločných štátnych hraniciach utrpeli zranenia dvaja juhokórejskí vojaci. Napätie medzi krajinami sa následne zmiernilo, keď sa predstavitelia oboch krajín v auguste stretli a dohodli na obnovení úsilia zameraného na zlepšovanie vzťahov, v rámci ktorého sa chceli prinavrátiť aj k rokovaniam medzi vysokopostavenými úradníkmi. Odvtedy zároveň oba štáty usporiadali dve série stretnutí rodín, ktoré rozdelila kórejská vojna z rokov 1950–53.

Obe Kórey sú však technicky stále vo vojnovom stave, keďže vojna medzi nimi v rokoch 1950–53 sa skončila len prímerím, a nie riadnou mierovou dohodou, dodala AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea