Turci pre možný konflikt s Ruskom zastavili útoky v Sýrii

Turecko pozastavilo letecké útoky na tzv. Islamský štát v Sýrii, aby sa vyhlo ďalším konfliktom s Ruskom. Napísal to s odvolaním sa na diplomatické zdroje turecký denník Hürriyet. Moskva vraj po dohode s Ankarou nebude operovať pri sýrsko-tureckých hraniciach. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v článku zverejnenom v britskom denníku Times uviedol, že Turecko bude spolupracovať s Ruskom.

27.11.2015 07:31 , aktualizované: 10:44
Ahmet Davutoglu Foto:
Turecký premiér Ahmet Davutoglu v článku zverejnenom v britskom denníku Times uviedol, že sa už začali diskusie s cieľom zmierniť napätie medzi Moskvou a Ankarou.
debata (106)

Oba štáty sa dostali do prudkého sporu po utorkovom incidente na turecko-sýrskej hranici, pri ktorom turecká armáda zostrelila ruský bombardér Su-24. Kým Ankara tvrdí, že ruský stroj narušil turecký vzdušný priestor, Moskva obviňuje Turkami, že lietadlo zničili nad sýrskym územím. Vzťahy oboch krajín sa ocitli na bode mrazu.

Podľa denníka Hürriyet sa teraz oba štáty dohodli, že budú vo vzájomných vzťahoch postupovať obozretne, než sa situácia upokojí a priblíži normálu. Turecko nebude „dočasne" bombardovať pozície tzv. Islamského štátu v Sýrii a Moskva na oplátku zastaví útoky na sýrsku opozíciu pri tureckých hraniciach.

Turecká vláda podľa agentúry AFP zatiaľ informáciu tureckého denníka nijako nekomentovala. V ruských médiách má správa značný ohlas, aj Kremeľ však zatiaľ mlčí.

Turecko chce s Ruskom spolupracovať a zmierniť napätie

Turecký premiér Ahmet Davutoglu zaslal britskému denníku Times a napísal v ňom, že po incidente z utorka 24. novembra, ktorý spôsobil najvýraznejšie zhoršenie vzťahov medzi Ankarou a Moskvou za posledné obdobie, už prebiehajú diskusie.

„Teraz sa konajú nevyhnutné rozhovory. Hoci opatrenia na obranu nášho územia budú stále v platnosti, Turecko bude spolupracovať s Ruskom a našimi spojencami na upokojení napätia," uviedol v novinách Davutoglu, ktorého citovala aj tlačová agentúra Reuters.

Rusko sa vo štvrtok už skôr vyhrážalo odvetou proti Turecku a ruskí predstavitelia vyhlásili, že stále čakajú na logické vysvetlenie zostrelenia ruského bombardéra. Turecko však odmietlo tieto vyhrážky ako „emotívne" a „nevhodné".

Vojna slov sa navyše ešte vyostrila, keď turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zareagoval na ruské obvinenia, že Turecko nakupuje ropu a zemný plyn od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii – odpovedal totiž tým, že obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho podporovateľov vrátane Ruska, že to oni sú skutočným zdrojom finančnej aj vojenskej moci Islamského štátu.

Utorkové zostrelenie ruského bombardéra tureckými vzdušnými silami bolo jednou z najvážnejších potýčok medzi členskou krajinou NATO a Ruskom a ešte viac skomplikovalo medzinárodné snahy o porážku militantov Islamského štátu.

Svetoví lídri vyzvali obe strany, ruskú aj tureckú, aby sa vyhli stupňovaniu situácie. Turecký premiér Davutoglu sa očividne pokúsil zmierniť roztržku a vyhovieť apelu západných krajín, a tak poslal spomínaný list do britského denníka Times.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko