Bild: Muž zadržaný v Nemecku predal zbrane parížskym atentátnikom

Prokuratúra v juhonemeckom Stuttgarte potvrdila zadržanie 34-ročného muža pre podozrenie z porušenia zákona o zbraniach. Podľa denníka Bild tento muž predal útočné pušky aj páchateľom nedávnych útokov v Paríži. Prokuratúra sa však odmietla vyjadriť k tejto informácii.

27.11.2015 10:01
debata (4)

„Môžem potvrdiť, že vo väzbe je muž pre podozrenie z obchodovania so zbraňami," uviedol hovorca prokuratúry pre agentúru Reuters s tým, že k zadržaniu došlo v utorok.

„Mal prerobiť legálne poplašné pištole na strené zbrane a tie následne predať na internete," citovala hovorkyňu stuttgartskej prokuratúry agentúra DPA. Hovorkyňa rovnako odmietla potvrdiť súvis s teroristickými útokmi v Paríži. Dodala, že podozrivý je vo vyšetrovacej väzbe v Stuttgarte.

Nemecký denník Bild s odvolaním sa na podklady nemeckých vyšetrovacích orgánov priniesol správu o tom, že zadržaný obchodník so zbraňami z mesta Magstadt neďaleko Stuttgartu predal 7. novembra prostredníctvom internetu štyri útočné pušky typu Kalašnikov jednému „Arabovi v Paríži", čo mali potvrdiť e-maily zo smartfónu podozrivého.

Francúzski vyšetrovatelia sa podľa správy domnievajú, že tieto zbrane – dve pušky AK-47 vyrobené v Číne a dve pušky Zastava M70 vyrobené v bývalej Juhoslávii – boli použité pri útokoch v Paríži, pri ktorých islamistickí teroristi 13. novembra zabili 130 ľudí.

Bild dodal, že prebieha spoločné vyšetrovanie viacerých osôb, ktoré mali na internete obchodovať so zbraňami, ich časťami a muníciou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #teror v Paríži