Šéf euroskupiny Dijsselbloem je skeptický k budúcnosti Schengenu

Holandský minister financií a zároveň šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem nie je príliš optimistický, pokiaľ ide o ďalšiu existenciu súčasného schengenského systému. Povedal to v rozhovore s nemeckým listom Handelsblatt.

27.11.2015 11:49
Jeroen Dijsselbloem Foto: ,
Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem povedal, že "nie je príliš optimistický", pokiaľ ide o prežitie schengenského priestoru v jeho súčasnej podobe a to ho vraj "veľmi znepokojuje".
debata (24)

Ak bude v EÚ naďalej nedostatok solidarity, nahradí ho mini-Schengen, varoval holandský politik. „Nemôžeme natrvalo udržať svoj sociálny štát, keď bude príliv žiadateľov o azyl takto pokračovať. Ak Európska únia nebude lepšie chrániť svoje vonkajšie hranice, potom to bude robiť malá skupina krajín,“ povedal Dijsselbloem v dnes zverejnenom rozhovore. Podľa neho však v EÚ chýba solidarita tvárou v tvár utečeneckej kríze a politická vôľa rozložiť záťaž a lepšie chrániť vonkajšie hranice EÚ.

Ak sa to nezmení, musí sa podľa Dijsselbloema krajiny ako Holandsko, Nemecko, Švédsko, Rakúsko a Belgicko zomknúť do svojho druhu „mini-Schengenu“. To by však vraj nebolo optimálne riešenie a malo by to negatívny politické aj ekonomické dôsledky na všetky. Dijsselbloem povedal, že „nie je príliš optimistický“, pokiaľ ide o prežitie schengenského priestoru v jeho súčasnej podobe a to ho vraj „veľmi znepokojuje“. Už pred týždňom sa v médiách objavili informácie, že holandská vláda koná interne aj s niektorými spojencami o pláne zaviesť pasové kontroly na hraniciach niekoľkých západoeurópskych krajín s cieľom obmedziť príval migrantov a utečencov. Vznikol by tak akýsi „mini-schengenský priestor“. Priestor bez hraničných kontrol by sa týkal len niekoľko málo krajín. Európska komisia dala najavo, že o podobnom pláne nič nevie.

V záujme záchrany schengenského systému nedávno vyzvala na väčšiu solidaritu medzi členskými štátmi EÚ nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nutný je trvalý a záväzný mechanizmus prerozdeľovania utečencov, vyzvala kancelárka. Pred rozpadom Schengenu varuje aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Potom by podľa neho bola v ohrození aj spoločná mena euro.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #Jeroen Dijsselbloem #Euroskupina #minischengen