Putin odmieta stretnutie s Erdoganom

Ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ nereagoval na návrhy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na stretnutie či telefonický rozhovor, pretože Ankara sa odmieta ospravedlniť za zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra. Uviedol to Putinov poradca pre zahraničnú politiku Dmitrij Ušakov. Turecký prezident požiadal o stretnutie so svojím ruským náprotivkom, ktoré by sa malo uskutočniť 30. novembra v Paríži.

27.11.2015 13:16 , aktualizované: 15:42
erdogan, Recep Tayyip Erdogan, turecko, Putin,... Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (267)

Putinov hovorca Dmitrij Peskov zároveň uviedol, že Erdogan Putinovi telefonoval sedem alebo osem hodín po tom, ako Turecko v utorok zostrelilo ruské vojenské lietadlo. Erdogan však vo štvrtok pre televíznu stanicu France 24 uviedol, že sa síce po incidente Putinovi pokúšal dovolať, ale rozhovor sa neuskutočnil.

Hovorca Kremľa opakovane potvrdil, že Putina informovali o Erdoganovej žiadosti o schôdzku aj o jeho pokusoch o telefonické spojenie.

Ušakov uviedol, že Erdoganov návrh na stretnutie v Paríži budú Putinovi tlmočiť neskôr. Dodal, že v Paríži sa Putin stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, aby s ním diskutoval o konflikte v Sýrii a napätí vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi. Naplánovaná je už aj schôdzka s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá bude venovaná Sýrii a Ukrajine.

Postoj Moskvy k Erdoganovým návrhom Ušakov vysvetlil tým, že Rusko vidí „neochotu tureckej strany prísť s elementárnym ospravedlnením".

Erdogan vyzval Rusko, aby sa nezahrávalo s ohňom

Turecký prezident varoval Rusko, aby „sa nezahrávalo s ohňom". Súčasne však uviedol, že si neželá poškodiť vzťahy s Moskvou, pretože ich považuje za dôležité.

Erdogan už totiž vyhlásil, že Turecko sa nebude ospravedlňovať za incident s ruským lietadlom. Podľa neho sa majú „ospravedlniť tí, ktorí narušili náš vzdušný priestor". Dodal, že tureckí vojaci „len plnili svoje povinnosti, ktoré spočívajú v tom, že museli reagovať na narušenie“ vzdušného priestoru.

Ruské ministerstvo obrany prerušilo vo štvrtok akúkoľvek vojenskú spoluprácu s Tureckom, k čomu patrí aj zrušenie horúcej linky zriadenej na výmenu informácií o ruských leteckých útokoch v Sýrii.

V prejave, ktorý predniesol Erdogan na severovýchode krajiny a ktorý v priamom prenose odvysielala televízia, turecký prezident súčasne ako ohováranie odmietol tvrdenia, že Turecko nakupuje ropu od extrémistickej organizácie Islamský štát.

Lavrov: Rusko pochybuje o zámeroch Turecka, ruší bezvízový styk

V Rusku sa hromadia pochybnosti o skutočných zámeroch Turecka v boji s terorizmom. Po rokovaní so sýrskym ministrom zahraničia Valid Mualimom to v Moskve vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Oznámil, že Moskva s platnosťou od 1. januára ruší bezvízový styk s Tureckom.

„Máme stále viac otázok okolo skutočných zámerov Ankary a jej skutočného záujmu o likvidácii terorizmu v Sýrii ao normalizácii tamojšej situácie,“ konštatoval Lavrov. Za vrchol cynizmu označil situáciu, keď „niektoré z krajín susediacich so Sýriou hovoria o oddanosti rozhodnutím Bezpečnostnej rady OSN a označujú sa za účastníkov koalície, ale hrajú hru, v ktorej teroristom pripadá rola tichých spojencov,“ vyhlásil v zrejmej narážke na Turecko.

Lavrov oznámil, že Rusko s platnosťou od 1. januára budúceho roka pozastavuje bezvízový styk s Tureckom. Dohoda o bezvízovom režime platí od roku 2011 a vzájomne zaručuje voľný pobyt po dobu 30 dní. Stala sa hlavne impulzom pre masový príliv ruských turistov do tureckých letovísk.

Hlavnou úlohou svetového spoločenstva je teraz podľa Lavrova čo najskôr zostaviť zoznam teroristických organizácií operujúcich v Sýrii. „Rozhodnutie spočíva v určení, kto je kto. Úlohou je zostaviť zoznam teroristických organizácií, ktoré budú vylúčené z akýchkoľvek politických rokovaní a ktorých sa nebude týkať prímerie,“ vysvetlil ruské stanovisko minister.

Pokiaľ ide o politické riešenie, Rusko bude dôrazne presadzovať spravodlivý politický proces, pri ktorom sami Sýrčania rozhodnú o svojom osude, uviedol Lavrov. Podporil myšlienku „inkluzívneho“ procesu politického urovnania v Sýrii, inými slovami účasti Asadovho režimu na rozhodovanie o budúcnosti krajiny. Západní spojenci Asadovu úlohu v sýrskom zmierení odmietajú a podporujú umiernenú sýrsku opozíciu, ktorá chce terajší režim odstrániť silou. „Prikladáme veľký význam súčinnosti v rozhodnom boji s terorizmom a pokroku na ceste politického urovnania sýrskej krízy so zreteľom na záujmy Sýrčanov. Ceníme si záujem sýrskeho vedenia o riešení týchto úloh,“ vyhlásil Lavrov podľa agentúry Interfax.

Mualim podporil protitureckú rétoriku Moskvy po utorkovom zostrelení ruského lietadla na sýrsko-tureckej hranici. Incident označil za „bezprecedentný, provokačný akt agresie zo strany Turecka“. Ankara, ktorá patrí k hlavným spojencom sýrskej opozície usilujúcej o Asadov pád, podľa sýrskeho ministra „z ideových dôvodov podporuje teroristov a každý deň z minulých piatich rokov zasadzuje Sýrii rany do chrbta“.

267 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #zostrelené lietadlo