Francúzsko zabránilo vstupu tisícke ľudí, zadržalo ekoaktivistov

Od dočasného obnovenia kontroly osôb na hraniciach Francúzska v polovici mesiaca bol zakázaný vstup do krajiny takmer tisícke ľudí.

28.11.2015 19:42
Francúzsko, summit OSN Foto: ,
Policajti hliadkujú pred hlavným vchodom priestorov kde sa bude konať konferencia OSN o klíme na parížskom predmestí Le Bourget.
debata (11)

Domáce väzenie potom francúzske úrady nariadili 312 ľuďom, vrátane 24 zelených aktivistov. Oznámil to francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Hraničné kontroly a domáce väzenie Paríž zaviedol v rámci posilnenia bezpečnosti pripravovanej klimatickej konferencie as cieľom minimalizovať riziko terorizmu.

Osoby, ktorým nebol umožnený vstup do Francúzska, mohli predstavovať hrozbu pre verejný poriadok a bezpečnosť v krajine, vysvetlil minister novinárom pri návšteve jedného prechodu na hranici s Nemeckom. Dodal, že pre hraničné kontroly úrady mobilizovali 15 000 policajtov, četníkov a colníkov, hlavne na severnej hranici.

Proti dvom tuctom zelených aktivistov úrady zasiahli preto, že sú dôvodne podozriví z plánovania násilných protestov, povedal Cazeneuve. „Týmto 24 ľudí bolo nariadené domáce väzenie, pretože pri minulých demonštráciách sa správali násilne a pretože dali najavo, že nebudú rešpektovať výnimočný stav,“ uviedol minister podľa agentúry Reuters. Dodal, že títo ľudia síce nemajú spojitosť s terorizmom, akékoľvek verejné nepokoje by ale viazali policajné sily potrebné pre boj s terorizmom.

Riaditeľ francúzskej pobočky nadnárodnej organizácie Greenpeace Jean-François Julliard uviedol, že aktivisti, ktorým bolo nariadené domáce väzenie, sú pacifisti a neboli nikdy obvinení z násilia. Krok vlády označil za „represiu“ a snahu potlačiť kritiku.

Francúzsko obnovilo dočasne hraničné kontroly 13. novembra kvôli zaisteniu bezpečnosti konferencie, ako to Paríži umožňuje v takýchto mimoriadnych prípadoch schengenská dohoda o voľnom pohybe osôb v EÚ. Niekoľko hodín potom islamisti vykonali v Paríži najhoršie atentáty v dejinách krajiny a vláda vyhlásila v krajine výnimočný stav. Rozhodla tiež, že hraničné kontroly potrvajú, dokiaľ bude platiť teroristická hrozba.

V Paríži bude v pondelok za prítomnosti najvyšších predstaviteľov takmer všetkých krajín planéty zahájený klimatický summit, z ktorého by mala vzísť dohoda o obmedzení emisií skleníkových plynov na niekoľko najbližších desaťročí. Konferencia potrvá do 11. decembra a konať sa bude za mimoriadnych bezpečnostných opatrení.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #summit #útoky v Paríži