Priština bola dejiskom veľkej protivládnej demonštrácie

Desiatky tisícok ľudí sa podľa kosovských médií zúčastnili na protivládnej demonštrácii v Prištine. Akcia, ktorú zorganizovali tri opozičné strany vrátane radikálov z Vetevendosje (Sebaurčenie), mala pokojný priebeh.

28.11.2015 19:50
Kosovo Foto: ,
Desiatky tisícok ľudí sa zúčastnili na protivládnej demonštrácii v Prištine.
debata (16)

Vyplýva to z informácií, ktoré s odvolaním sa na organizátorov zverejnilo internetové vydanie denníka Koha Ditore.

Podľa rovnakého zdroja protestovalo voči srbsko-kosovskej dohode sprostredkovanej Bruselom, respektíve voči pripravovanej dohode s Čiernou Horou okolo 35.000 obyvateľov Kosova. Termín protestnej akcie nezvolili zrejme náhode. 28. november je totiž Dňom albánskej štátnej vlajky a pre Albáncov má symbolický význam, pretože práve v tento deň Albánsko v roku 1912 vyhlásilo svoje odčlenenie z Osmanskej ríše.

Polícia podujatie monitorovala a aj keď sa s incidentmi počas masovej akcie teoreticky dalo rátať, k zrážkam nedošlo.

Medzi účastníkmi a dokonca rečníkmi na demonštrácii bol aj spoluzakladateľ a poslanec Sebaurčenia Albin Kurti, a to napriek tomu, že patrí medzi políciou hľadaných opozičných politikov. Jedného z nich iba v uplynulú stredu zadržali, po troch ďalších vyhlásili pátranie kvôli opakovaným obštrukciám na parlamentnej pôde. Kurtiho, ktorý vo svojom vystúpení ubezpečil, že kosovská opozícia nedopustí zriadenie Združenia srbských obcí (ZSO) v Kosove, pričom sa vyslovil za spojenie Kosova a Albánska, polícia v rozpore s avizovaným postupom nezadržala.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #demonštrácia