Pápež navštívil utečenecký tábor v Stredoafrickej republike

Pápež František zavítal do Stredoafrickej republiky, kde navštívil tábor pre vnútorne presídlené osoby, ktoré sem vyhnali dlhodobé náboženské spory medzi moslimami a kresťanmi. Informovala o tom agentúra DPA.

29.11.2015 17:36
Pápež, Stredoafrická republika Foto: ,
Pápež František počas návštevy v utečeneckom tábore.
debata

„Bez tolerancie nie je možné odpustenie,“ povedal pápež stovkám spomedzi približne 7000 obyvateľov tábora ležiaceho neďaleko metropoly Bangui, ktorí sa postavili do radu, aby mu mohli potriasť rukou a srdečne ho privítali.

Stredoafrickú republiku (SAR) ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako v marci 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä kresťanských milícií nazývaných Anti-balaka. DPA dodala, že pri týchto bojoch zahynuli už tisíce ľudí a približne štvrtina z 4,7 miliónovej populácie SAR bola kvôli nim presídlená.

Pápež dnes hovoril aj s dočasnou prezidentkou SAR Catherine Sambovou-Panzovou ako aj ďalšími politickými hodnostármi v krajine, ktorých vyzval, aby odmietli xenofóbiu.

Súlad a jednota majú byť podľa jeho slov prežívané a vytvárané na základe „rozmanitosti nášho životného prostredia“. Vyhýbať sa pritom máme „pokušeniu báť sa“ ostatných a tiež toho, čo je pre nás „cudzie či nie je súčasťou nášho etnika, politických názorov alebo náboženského vyznania“.

Označujúc sám seba ako „pútnika mieru“ pápež vyhlásil, že miestna katolícka cirkev sa bude zasadzovať za dosiahnutie mieru v SAR. Sambová-Panzová Františkovu návštevu vyzdvihla ako „požehnanie z nebies“ a vyjadrila nádej, že by sa mu mohlo podariť poraziť „démonov“ krajiny, akými sú rozdelenie, nenávisť či sebadeštrukcia.

SAR je poslednou zástavkou pápeža na jeho šesťdňovej ceste po Afrike, v rámci ktorej už v uplynulých dňoch navštívil Keňu aj Ugandu. V krajine 78-ročného najvyššieho pontifika privítali zástupcovia oboch komunít, katolíckej aj moslimskej. DPA citovala jedného zástupcu moslimov, ktorý ocenil, že pápež prišiel do SAR „nie kvôli katolíkom, ale kvôli Stredoafričanom“.

Pápežovu cestu do SAR sprevádzali obavy, že by ju mohli extrémisti stojaci na niektorej zo strán konfliktu zneužiť ako zámienku na rozpútanie násilia. Náboženské potýčky si tam totiž len od septembra vyžiadali prinajmenšom 90 obetí na životoch, doplnila DPA.

František sa na presun v SAR rozhodol využiť papamobil, a to aj napriek obavám tamojších úradov, ktoré vyhlasovali, že tak nebudú schopné zaistiť jeho bezpečnosť. Bezpečnostné zložky krajiny však v súvislosti s tou udalosťou prišlo podporiť aj 10.000 príslušníkov mierových síl OSN a tiež francúzske vojská.

Františkova cesta po Afrike je už jeho 11 zahraničnou cestou od roku 2013, keď sa zhostil pápežského úradu. Afrika je domovom približne 180 miliónov katolíkov, pričom ich rady sa rozrastajú najrýchlejšie práve v tejto časti sveta, dodala DPA.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Stredoafrická republika