Die Welt: NATO chce viac podporiť Turecko

Severoatlantická aliancia (NATO) chce z dôvodu nestabilnej situácie najmä v susednej Sýrii ešte viac podporiť Turecko ako svoju členskú krajinu. Konkrétne sú plánované opatrenia na zlepšenie kontroly a obrany jeho vzdušného priestoru, píše vo svojom dnešnom vydaní nemecký denník Die Welt s odvolaním sa na diplomatické zdroje v NATO.

01.12.2015 07:17
debata (47)

Príslušné rozhodnutia majú byť prijaté v najbližších týždňoch. Okrem lietadiel vybavených systémom AWACS sa uvažuje o poskytnutí stíhacích lietadiel a opätovnom posilnení protilietadlových raketových systémov.

Ministri zahraničných vecí členských štátov NATO sa v utorok zídu v Bruseli, kde budú okrem iného rokovať aj o napätých vzťahoch s Ruskom. Po minulotýždňovom zostrelení ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckým letectvom vidia viaceré krajiny potrebu nových bezpečnostných mechanizmov, uviedol Die Welt.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v pondelok po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli povedal, že jeho krajina sa neospravedlní Moskve za tento incident. „Žiadny turecký premiér či prezident sa nebude ospravedlňovať, pretože sme si splnili svoju povinnosť,“ vyhlásil Davutoglu. Jeho krajina je ochotná poskytnúť Rusku všetky relevantné technické údaje o lete ruského bombardéra a je pripravená normalizovať vzťahy s Ruskom, ak to Moskva chce.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko