Švédsko využije mechanizmus relokácie utečencov

Švédsko využije systém relokácie migrantov, ktorí prišli na jeho územie, do ďalších krajín EÚ. Oznámil to v pondelok počas návštevy švédskeho hlavného mesta eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos.

01.12.2015 07:21
debata (27)

„Pracujeme na číslach,“ povedal Avramopulos podľa agentúry DPA v Štokholme po stretnutí so švédskymi ministrami spravodlivosti a migrácie Morganom Johanssonom a vnútra Andersom Ygemanom.

Avramopulos ďalej uviedol, že tento postoj plne chápe a ocenil Švédsko za jeho doterajšie „obrovské úsilie“ v tejto otázke. Ďalšie podrobnosti o relokácii migrantov zo Švédska budú podľa neho oznámené v najbližšom čase.

Švédsko prijalo v tomto roku okolo 150 000 utečencov, z čoho je 30 000 maloletých detí bez sprievodu. Krajina minulý týždeň oznámila, že prestáva zvládať prílev migrantov a sprísni pravidlá pre žiadateľov o azyl.

Švédsko tiež plánuje zaviesť kontroly totožnosti vo všetkých prostriedkoch verejnej dopravy prichádzajúcich z európskeho kontinentu. Obmedzia sa i možnosti na spájania prisťahovalec­kých rodín.

Program relokácie utečencov vypracovala EÚ napriek značnému odporu niektorých svojich členov. Pôvodne mal tento mechanizmus pomôcť Taliansku a Grécku, kde väčšina migrantov prvýkrát vstupuje na územie EÚ. Švédsko už v rámci neho prijalo v októbri 19 Eritrejčanov z Talianska, ale zo spomínaných dvoch krajín už doň nebudú presídlení žiadni ďalší migranti, uviedol Avramopulos.

Švédsko, ktoré očakáva do konca tohto roka rekordných 190 000 žiadateľov o azyl, prijíma viac migrantov na jedného obyvateľa než ktorákoľvek iná krajina EÚ. Švédske úrady už pritom nemajú pre azylantov ďalšie ubytovacie kapacity.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Švédsko #migračná kríza #prerozdelenie utečencov