Turecký pôst čaká Rusov až po Novom roku

Anatolskí farmári už zbierajú ovocie ruského hnevu. Pestovatelia sú nútení predávať paradajky o tretinu lacnejšie než predtým, ako turecké stíhačky minulý týždeň na hranici so Sýriou zostrelili ruský bombardér. Ruská vláda, ktorú šéf Kremľa poveril vypracovaním sankčného zoznamu, v pondelok oznámila, že embargo na dovoz z Turecka sa sústredí na ovocie a zeleninu.

01.12.2015 07:28
debata (27)

Turecký trh s tým už niekoľko dní rátal. Podľa tureckých médií výkupné ceny paradajok poklesli z priemerných 60 na 40 eurocentov za kilo.

Kabinet premiéra Dmitrija Medvedeva vypočul apel, ktorý jeho poradca Gennadij Oniščenko adresoval spotrebiteľom. „Každá vami kúpená turecká paradajka je vaším príspevkom na raketu, ktorá bude strieľať po našich chlapcoch,“ citoval Oniščenka, populárneho bývalého šéfa úradu na dozor nad ochranou práv spotrebiteľov, denník Komsomolskaja pravda.

„Sú to naše odvetné a vynútené kroky, pre ktoré sme sa rozhodli výlučne v záujme zaručenia bezpečnosti našich ľudí,“ citovala Medvedevovo zdôvodnenie rozhodnutia vlády agentúra RIA-Novosti.

Oproti predpovediam ruských médií, ktoré rátali aj zo zákazom dovozu mäsových výrobkov a mliečnej produkcie, je sankčný zoznam podstatne užší. „Ide o dve základné skupiny. Prvou je zelenina vrátane paradajok a druhou ovocie,“ oznámil podľa agentúry Interfax vicepremiér Arkadij Dvorkovič.

Spotrebného tovaru sa embargo predbežne nedotkne, Dvorkovič však nevylúčil, že v závislosti od ďalšieho postupu Ankary môže Moskva sankčný zoznam rozšíriť.

Už predtým ruské úrady uštedrili tvrdý úder tureckému turistickému priemyslu. Zrušili bezvízový režim i všetky charterové lety do Turecka a cestovným kanceláriám zakázali predaj zájazdov do obľúbenej destinácie, kde sa ročne rekreovalo takmer 3,5 milióna Rusov.

Osobitnému schvaľovaciemu režimu bude podliehať aj zamestnávanie Turkov v Rusku, ktorých tam pracuje takmer 80-tisíc. Ani ruské futbalové kluby v zimnom prestupovom termíne nemajú povolené posilniť sa o tureckých hráčov.

Ruská vláda si musela dávať pozor, aby zákazom dovozu tureckých tovarov nespôsobila priveľkú dieru na domácom trhu a ďalšie prudké zvyšovanie cien. Práve import z Turecka totiž nahradil mnohé druhy západných potravín, na ktoré Moskva vlani uvalila odvetné embargo.

„Vláda si zvolila opatrný postup, musela zohľadniť, že pred nami sú sviatky,“ napísal denník Vedomosti, podľa ktorého sankcie nadobudnú platnosť až po Novom roku.

„Ide nám nie o to, aby sme potrestali ruských spotrebiteľov, ale aby turecká ekonomika pocítila neblahé dôsledky,“ vysvetlil podľa agentúry RIA-Novosti vicepremiér Igor Šuvalov, prečo sa platnosť sankcií odkladá o niekoľko týždňov, dokedy zeleninu a citrusy z Turecka na ruskom trhu nenahradí dovoz z iných krajín.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Turecko